ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2012 9:18:00

Mají v kauze Prunéřov pravdu ministři, nebo nevládní organizace?

Mají v kauze Prunéřov pravdu ministři, nebo nevládní organizace?

Poslankyně Kateřina Klasnová v půli června interpelovala ministry MŽP, MF a MPO ohledně obnovy elektrárny Prunéřov.

V zákonné lhůtě dorazily odpovědi ministrů Tomáše Chalupy a Miroslava Kalouska. "Ani jeden z nich však bohužel nepovažuje za relevantní varování jednotlivců i organizací, např. Nadačního fondu boje proti korupci, že v případě Prunéřova hrozí možné zmaření investic ve výši 25 mld. Kč," uvedla Klasnová.

 Případnou realizaci obnovy bloků o výkonu 3 x 250 MW v elektrárně Prunéřov II. naplánoval ČEZ na základě podkladů, které mu před několika lety předložily Severočeské doly. Obnovený Prunéřov má být zásobován hnědým uhlím výhradně z Dolů Nástup Tušimice (dále jen DNT) s tím, že ekonomická návratnost přichází v úvahu po 25 až 30 letech jeho provozu. To znamená, že pokud by byl záměr dokončen v roce 2015, musel by DNT mít k dispozici zásoby uhlí do let 2039 až 2044. Přitom dne 16. 7. 2012 vydalo Ministerstvo životního prostředí Stanovisko k těžbě uhlí na DNT (na www.mzp.cz kód záměru MZP319), ve kterém Severočeské doly argumentují tím, že po roce 2029 bude v DNT k dispozici 18 milionů tun uhlí. Při znalostech budoucí roční spotřeby uhlí ve výši přes 9 mil. tun pro elektrárny Tušimice II a Prunéřov II vyplývá, že DNT ukončí svoji životnost už v roce 2031 a následujících 8 – 13 let by byla obnovená elektrárna bez uhlí!

 V rozporu s tím se vyjádřil člen představenstva Severočeských dolů Vladimír Budinský v tisku a na webových stránkách důlní společnosti www.sdas.cz, že pro tento nový zdroj energie bude uhlí z DNT dostatek. Na základě jeho informací pak zřejmě reagovali ministři interpelovaní Kateřinou Klasnovou. "Například ministr financí Miroslav Kalousek mi v písemné odpovědi sdělil, že se na DNT nachází zásoby uhlí až do roku 2040, což mé zdroje považují na základě reálných údajů za naprostý nesmysl. Překvapuje mne, jak jistí jsou si ministři této vlády, aniž by vůbec zapochybovali, zda v Prunéřově nepromarní 25 miliard korun," sdělila Klasnová. Budinského tvrzení přitom již dříve rozporoval i Nadační fond pro boj proti korupci (více na www.nfpk.cz).
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama