ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.12.2017 16:48:00

Svařák přinese radost postiženým dětem

Svařák přinese radost postiženým dětem

Nové brusle nakoupí svým žákům s mentálním postižením Základní škola v Orlí ulici. Umožní jí to výtěžek z prodaných hrníčků se svařákem během Libereckých adventních trhů.

 „Z každého hrnku šlo na nákup speciálních pomůcek 15 korun, celkově jsme tak vybrali pro školu 11.085 korun,“ upřesnil primátor města Tibor Batthyány. „Šikovnost je pro tyto děti velmi důležitá. Často totiž míří do učňovských oborů, a tam se jim bude hodit,“ dodal. Symbolický šek předal primátor ředitelce školy při slavnostním zakončení adventního programu v Liberci.

„Je to poprvé, co adventní trhy získaly charitativní rozměr. Dělání radosti přitom k Vánocům, stejně jako setkávání, bytostně patří,“ vysvětlil začátek nové liberecké tradice Michal Buzek, ředitel městské společnosti Elset, která spolu s magistrátem trh pořádala.

Základní škola v Orlí ulici je jedinou speciální školou města Liberec. Vzdělání a výchovu poskytuje 170 dětem s mentálním postižením, například i autistům. Její součástí je i přípravná třída pro předškoláky. „Nejsme na žádné velké dary moc zvyklí. Nečekaný Ježíšek překvapil a potěšil,“ raduje se ředitelka Dana Studničková. Město podle ní umožňuje škole pravidelně navštěvovat v hodinách praktické výuky zimní stadion. Ale brusle, která škola dosud měla, už byly spíše pro ostudu. „Většina našich dětí je přitom sportovně velmi nadaná a bruslení je pro ně velkým požitkem,“ konstatuje ředitelka.

Letošní adventní trh v Liberci začal 1. prosince a trval do soboty 23. prosince. Vánoční zboží a dárky na něm nabízelo téměř 40 prodejců. „Denně trh přilákal tisíce lidí. Zvykli se tu scházet a společně sdílet kouzlo blížících se Vánoc,“ shrnuje Buzek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama