Tomáš Vymazal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2020 8:39:00

Plošné testování toxikomanii ve vězení neřeší, investujme do prevence

Plošné testování toxikomanii ve vězení neřeší, investujme do prevence

Vláda má na svém dnešním jednání na programu projednání kontrolního závěru NKÚ k hospodaření Vězeňské služby ČR.

NKÚ popisuje nárůst četnosti plošného testování všech vězňů na psychotropní látky a obecné zintenzivnění kontrol pomocí vylepšených metod screeningu zakázaných látek v reakci na šíření psychotropních látek v prostředí věznic. Zároveň však sama Vězeňská služba přiznává, že užívání psychotropních látek se nedaří účinně eliminovat.

Účinnou metodou pro snižování výskytu zneužívání návykových látek ve vězení není represe. Vězeňská služba bohužel nenabízí dostatek alternativních způsobů trávení času, které hrají při omezování užívání psychotropních látek významnou roli. Práce s vězni v rámci programů zacházení není dostatečně intenzivní a o smysluplném volnočasovém vyžití se ve většině věznic prakticky nedá hovořit. Pokud jde o samotnou protidrogovou prevenci, zoufale chybí především častější pohovory s psychology a dostupná substituční léčba. Je patrné, že české vězeňství v protidrogové politice nadále zastává přístup, který si zakládá na represi. Jsou to ale preventivní programy, které mají resocializační plán a v případě, že jsou úspěšné, výrazně snižují celospolečenské náklady na oblast vězeňství a kriminality.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama