Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2024 16:21:00

Další firmy krachují kvůli vysokým cenám energií a nulové pomoci

Další firmy krachují kvůli vysokým cenám energií a nulové pomoci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k příčinám hrozícího pádu ostravské huti Liberty

 V ČR krachují další firmy kvůli vysokým cenám energií a nulové pomoci ze strany vlády Petra Fialy (ODS), jejíž představitelé se snaží situaci ještě nepřijatelně zlehčovat a zakrývat její skutečnou příčinu. To se týká i hrozícího pádu ostravské huti Liberty. Přímo je pádem huti Liberty ohroženo minimálně šest tisíc pracovních míst v přilehlém regionu (nepřímo mnohem více) i existence a prosperita celého místního sektoru obchodu a služeb. Ostatní evropské státy přitom firmám i lidem s drahými energiemi pomáhají.

Svalovat pád huti Liberty pouze na její vlastníky představuje ze strany vlády a ministra průmyslu a obchodu Síkely (STAN) zkreslování reality. Hutím- a dalším energeticky náročným průmyslovým provozům škodí v první řadě extrémně vysoké ceny energií, způsobené zejména Green Dealem EU a dalšími opatřeními zelené agendy EU včetně obchodování s emisními povolenkami, a rovněž i nekompetentní energetická politika vlády Petra Fialy, která firmám zcela nedostatečně kompenzuje dopady drahých energií na jejich fungování i na jejich samotnou existenci.

Nezanedbatelné jsou obecně i dopady zániku firem a pracovních míst na pokles příjmů státu z daní a pojistného, a naopak na růst výdajů sociálního systému v oblasti sociálních dávek. Huť Liberty byla prosperujícím podnikem, objem její produkce v posledních letech stoupal o desítky procent ročně. V segmentu prodeje bezešvých trubek měl podnik více než pětiprocentní podíl na trhu EU. Navíc ocel je i z vojenského a bezpečnostního hlediska strategickou surovinou. Jedná se i o velký problém z hlediska celého severomoravského regionu, protože zde existuje mnoho firem a subdodavatelů, navázaných na huť Liberty, takže hrozí i znatelné zvýšení regionální míry nezaměstnanosti.

Hnutí SPD vyzývá vládu Petra Fialy, aby zabránila pádům českých firem v důsledku vysokých cen energií, a předešla tak jeho negativním a nevratným dopadům na ekonomickou a rozpočtovou situaci státu. Zvažovaná výše vládní pomoci firmám, částka 3,5 miliardy korun, je nedostatečná a v evropském kontextu doslova směšná. Finanční pomoc německé spolkové vlády tamním firmám (12 miliard euro - 295 miliard korun!! - pro roky 2024 i 2025) je v absolutních číslech téměř stonásobně vyšší a desetinásobná po přepočtu na velikost ekonomiky.

Asociální vláda Petra Fialy by proto měla podat demisi a skončit. Hnutí SPD je připraveno podílet se na příští vládě svými odborníky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama