Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2019 12:48:00

Důchodci nemají kam jít

Důchodci nemají kam jít

Komentář na facebookovém profilu k problematice nedostatečných kapacit v domech pro seniory.

Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR chybí totiž v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním určením kolem dvaceti tisíc míst. A bude prý hůř! Bohužel Babišova vláda problém neřeší! Máme tady další důkaz o tom, jak Babišova vláda ANO, ČSSD a KSČM kašle na lidi, ačkoli se zaklíná tím, že hájí sociální jistoty. Hnutí SPD říká, že civilizovaná společnost musí pomáhat seniorům a SPD přináší řešení!

Řešení problematiky okolo důchodů a seniorů musí být komplexní. Aby bylo dostatek financí na pomoc seniorům, hnutí SPD podporuje rodiny s dětmi. Když bude dostatek lidí v aktivním věku, kteří odvádí daně, důchodový a sociální systém nemůže zkolabovat.

Populace stárne. Zatímco v roce 2015 tvořili lidé starší 65 let necelých 20 procent, v roce 2050 by podle prognóz měli přesáhnout třetinu. Jak upozorňuje Euro.cz, Česká republika vykazuje už nyní podprůměrný počet lůžek v zařízeních pro seniory. Například v Belgii připadá 70 lůžek na tisíc obyvatel starších 65 let, v Maďarsku 47,3 v Česku pouze 41.

Dohromady je v ČR v domovech pro seniory nebo v domovech se zvláštním určením k dispozici zhruba 62 tisíc míst. Veřejné výdaje na zajištění sociálních služeb jsou zhruba 40 miliard korun a odborníci se shodují, že se výdaje zhruba každých deset let zdvojnásobí.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS) uvádí, že pro zachování alespoň současné úrovně péče bude třeba do roku 2050 vybudovat 54 tisíc míst v domovech pro seniory a 23 tisíc lůžek v domovech se zvláštním režimem. Do roku 2030 bude potřeba v sociálních službách 11 tisíc nových pracovníků. Systém financování sociálních služeb a vzdělávání ale není na nic takového připraven a dle APSS hrozí kolaps.

Řešení problematiky okolo důchodů a seniorů musí být komplexní. Aby bylo dostatek financí na pomoc seniorům, hnutí SPD podporuje rodiny s dětmi. Když bude dostatek lidí v aktivním věku, důchodový a sociální systém nemůže zkolabovat.

Hnutí SPD má v programu velmi výraznou finanční pomoc pracujícím rodinám s dětmi. Pro tyto rodiny s dětmi máme připravené výrazné slevy na dani z příjmu - 50 % u prvního dítěte, 60-70 procent u dvou dětí a rodina se třemi a více dětmi nebude platit žádnou daň z příjmu. Samozřejmě by platila námi navrhovaná podmínka, že alespoň jeden z rodičů pracuje a čistý trestní rejstřík bez úmyslných trestných činů. Stejně tak chceme zavést i výhodné novomanželské půjčky i podporu bydlení a další věci – opět podmíněné pracovní minulosti jednoho z rodičů a podmínkou čistého trestního rejstříku bez úmyslných trestných činů.

Hnutí SPD říká, že civilizovaná společnost musí pomáhat seniorům a SPD přináší řešení!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama