Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2020 17:34:00

I korespondenční hlasování lze zmanipulovat

I korespondenční hlasování lze zmanipulovat

Komentář na facebookovém profilu k výrokům ministra vnitra Jana Hamáčka o možných změnách v organizaci podzimních voleb

 Odmítáme, aby byly krajské a senátní volby odloženy a aby bylo lidem zabráněno volit. Ale i korespondenční hlasování lze zmanipulovat, a proto ho nepodporujeme. Blíží se podzimní krajské a senátní volby a vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nevyloučil, že by se mohly kvůli epidemiologické situaci posunout. Pro hnutí SPD je tento výrok naprosto skandální a vypovídá o jeho nekompetentnosti.

Ministr vnitra Hamáček je tady od toho, aby volby podle platné legislativy zabezpečil a nikoliv, aby svými výroky buďto krajské a senátní volby navrhoval odložit, anebo aby lidem, kteří mají kvůli nákaze Covid-19 nařízenou karanténu, zakazoval se voleb zúčastnit. Každému, kdo je v karanténě a má volební právo, stát musí umožnit a zajistit výkon tohoto práva včetně lidí v karanténě, a nikoliv ho v tomto právu omezovat.

To, že chytrá karanténa nefunguje, je také odpovědnost této vlády. Zároveň ale odmítáme korespondenční hlasování, při kterém není zajištěna garance objektivity a může docházet k manipulacím volebních výsledků, viz poslední prezidentské volby v Rakousku, které musely být zrušeny. Hnutí SPD v této souvislosti navrhovalo v průběhu koronavirové první vlny změnu zákona o ochraně veřejného zdraví. Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM nám tento návrh tehdy odmítla.

Zabezpečení zdárného průběhu podzimních krajských a senátních voleb ale v této souvislosti není problém legislativní, ale je to pouze záležitostí organizace technického a hygienicko-epidemiologického zabezpečení. A ministr vnitra Hamáček je tu od toho, aby vymyslel způsob, jak lidem v karanténě umožnit výkon volebního práva.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama