Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2019 18:21:00

Vláda hledá, kde zvýšit příjmy a na kom ušetřit

Vláda hledá, kde zvýšit příjmy a na kom ušetřit

Komentář na facebookovém profilu k zpracování státního rozpočtu na rok 2020

 Už i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) otevřeně kritizuje státní rozpočet sestavený Babišovou vládou ANO, ČSSD a KSČM. Podle NKÚ je na ekonomickou recesi připraven ještě hůře, než tomu bylo před deseti lety. „Je zřejmé, že mandatorní a kvazimandatorní výdaje při zpomalení ekonomiky vytvářejí silný tlak na státní rozpočet, jelikož nižší příjmy musejí pokrývat vysoké ‚povinné‘ výdaje,“ varuje NKÚ a uvádí, že vláda by měla v době ekonomického růstu usilovat o konsolidaci mandatorních a kvazimandatorních výdajů. Pak měla v době ekonomické recese větší možnost fiskálně reagovat.

Nejvyšší kontrolní úřad jako příklad připomíná situaci v roce 2009, kdy kvůli propadu příjmů skončil rozpočet ve schodku 192,4 miliardy korun proti plánovanému deficitu 52,2 miliardy. „Pokud by se obdobná situace opakovala letos, schodek rozpočtu by se z plánovaných 40 miliard podle NKÚ propadl až na 220 miliard korun,“ uvádí odborníci.

Vláda ANO, ČSSD a KSČM začala připravovat státní rozpočet na příští rok a hledá, kde zvýšit příjmy a na kom ušetřit. V této souvislosti hnutí SPD odmítá vládní návrhy na zvyšování daní a věku odchodu do důchodu. Dlouhodobě upozorňujeme na nebezpečí hospodářské recese. Plně platí slova prezidenta Zemana, že ekonomický mejdan skončil. Je nutné provést zásadní změny v hospodaření země. Naše hnutí SPD žádá okamžitý stop stav na náklady státní správy, zastavení financování neziskových organizací s politickým programem, konec sociálního komfortu pro nepřizpůsobivé občany a ukončení drahých neefektivních zbrojních zakázek či korupčních dotačních projektů. Pokud vláda bude ignorovat ekonomickou realitu a nepřistoupí na výše uvedená opatření, čeká nás zvyšování daní a inflace. Postihne to především zaměstnance, živnostníky a seniory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama