Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2020 17:37:00

Zájmem naší republiky není útočná konfrontační politika

Zájmem naší republiky není útočná konfrontační politika

Komentář na facebookovém profilu k návštěvě amerického ministra zahraničí

 Americký ministr zahraničí Mike Pompeo tento týden navštíví Polsko, Českou republiku, Slovinsko a Rakousko. Během své návštěvy ve Varšavě podepíše dohodu o rozšířené vojenské spolupráci s Polskem. Součástí dohody má být vyslání dalších nejméně 1000 amerických vojáků do Polska. Spojené státy koncem července oznámily, že stáhnou z Německa zhruba 12 000 svých vojáků, přičemž 5 600 z nich by mělo být přesunuto do jiných členských zemí NATO včetně Polska. Amerického ministra v České republice kromě vystoupení v Senátu čeká i jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s prezidentem Milošem Zemanem. Podle americké diplomacie chce Pompeo v Praze jednat o spolupráci v jaderné energetice a o „snahách o obranu před neblahým vlivem Ruska a Číny".

Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje nákup předražených amerických vrtulníků pro naši armádu a také odmítáme jejich snahy postavit na našem území vojenskou základnu. Stavbu americké základny v Ostravě podporuje ODS, jak jsme již několikrát veřejně slyšeli z úst místopředsedy ODS a europoslance Alexandra Vondry. V dostavbě jaderné elektrárny Dukovany by měl mít stát zájem na tom, aby byli do stavby zapojeni čeští dodavatelé, byla zajištěna energetická soběstačnost státu, bylo zajištěno zapojení českých dodavatelů a v neposlední řadě byla podpořena zaměstnanost v ČR.

Odmítáme, aby naše země byla Spojenými státy americkými vmanévrována do nepřátelského vztahu s Ruskem a Čínou. Cílem zahraniční politiky SPD je spolupráce se zeměmi světa a nikoli napětí a konfrontace za každou cenu. Hnutí SPD není ani proamerické, ani probruselské, ani proruské, ani pročínské. Jsme prostě pročeští, promoravští a proslezští. A jsme přesvědčení, že zájmem naší republiky není útočná konfrontační politika ve jménu jedné z velmocí, ale budování dobrých a korektních vztahů se všemi mocnostmi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama