Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2020 22:30:00

Zdravotně postižené občany hájíme ze všech sil

Zdravotně postižené občany hájíme ze všech sil

Komentář na facebookovém profilu k příspěvku na zaměstnávání osob se zdravotním postižením

 Poslal jsem interpelaci na premiéra Babiše, jelikož - na rozdíl od vlády - hnutí SPD ze všech sil hájí zdravotně postižené občany. Vláda ANO, ČSSD a KSČM totiž "zapomněla" adekvátně navýšit příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením, přestože se zvýšila minimální mzda!

Vážený pane předsedo vlády,

obracíme se na Vás jako poslanci SPD ve věci podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce.

V minulých letech jsme pravidelně v souvislosti s navyšováním minimální mzdy v parlamentu ČR projednávali navýšení příspěvků pro zaměstnavatele osob se zdravotním postižením, nad kterým byla v rámci všech politických stran vzájemná shoda. V minulém roce došlo k určitému nedorozumění při projednávání této věci a jsme velmi rádi, že i díky Vám došlo ke schválení navýšení tohoto příspěvku od 4. čtvrtletí 2019 - a to o 800 Kč. Současně také došlo ke změně rozhodovací pravomoci, kdy o přiznání a výši příspěvku nově rozhoduje vláda ČR prostřednictvím příslušného nařízení vlády v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí. Tímto posledním navýšením však bylo zpětně reagováno na zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2019 z 12 200 Kč na 13 350 Kč měsíčně.

S účinností od 1. 1. 2020 došlo k dalšímu navýšení minimální mzdy z 13 350 na 14 600 Kč, přičemž doposud se toto navýšení nepromítlo do zvýšení příspěvku na zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Nenavýšení příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením v souvislosti se zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2020 by vzhledem k určité stagnaci či mírnému zhoršení situace na trhu práce mohlo znamenat v konečném důsledku ohrožení zaměstnávání této cílové skupiny, která je na trhu práce znevýhodněna.

Jsme si vědomi, že takové navýšení příspěvku může přinést určité dopady na státní rozpočet (dle výše příspěvku), nicméně tyto vynaložené prostředky s ohledem na skutečnost, že nedojde k ohrožení těchto osob na trhu práce, budou efektivně využity a v konečném důsledku se řada takto vynaložených prostředků vrátí zpět do státního rozpočtu ve formě příslušných odvodů.

Vážený pane předsedo vlády, věříme, že se zasadíte o rychlé řešení vzniklé situace a budou neprodleně zahájeny kroky k přípravě a realizaci zmiňovaného nařízení vlády, v rámci něhož dojde k navýšení příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením od 1. čtvrtletí 2020.

Tomio Okamura - předseda SPD
Lucie Šafránková - místopředsedkyně sociálního výboru (SPD)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama