Václav Riedlbauch

Zesnul dne 3.11.2017
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2010 9:30:00

Změna ve vedení České filharmonie

Změna ve vedení České filharmonie

Vladimír Darjanin nemá znalosti pro řízení státní příspěvkové organizace.

Po posouzení dosavadního působení Mgr. Vladimíra Darjanina ve funkci ředitele České filharmonie rozhodl dne 7. května 2010 na poradě vedení za přítomnosti generálního ředitele a výkonné ředitelky ČF ministr kultury o odvolání jmenovaného z uvedené funkce.

Ministr kultury pozval generálního ředitele Vladimíra Darjanina k vysvětlení některých nejasností v hospodaření České filharmonie v době jeho působení a rozpočtových výhledech na rok 2011. Zajímal jej například hluboký propad v plánovaných příjmech z pronájmů v příštím roce, které by měly klesnout o třetinu, tj. o deset milionů korun, a dále některé náklady, jejichž výše ve výhledu na rok 2011 naopak až několikanásobně vzrostla (například výdaje za právní služby).

Vladimír Darjanin nebyl schopen odpovědět na žádnou z položených otázek, pouze opakoval, že odpověď zašle písemně. „Nečekal jsem od něho detailní rozbor jednotlivých položek, ale alespoň obecné strategické záměry v této oblasti a rámcová vysvětlení u nejhlubších propadů či nárůstů - jejich výši ale obhájit neuměl," vysvětlil ministr.

„Osobní útoky a invektivy Vladimíra Darjanina mne nezajímají, zajímá mne, jak funguje a je řízena Česká filharmonie. Jak se ukázalo Vladimír Darjanin nemá potřebné znalosti pro řízení státní příspěvkové organizace - nejen v oblasti organizační, ale i ekonomické," vysvětlil ministr. Z dnešní diskuze mj. vyplynulo, že některé kroky jsou činěny v rozporu se zákonem, státem poskytnuté finanční prostředky jsou neúčelně vynakládány apod.

„Vladimír Darjanin ve svých vystoupeních opakovaně veřejně lhal. Řadu ataků jsem přešel. Pro dobro věci jsem řízení České filharmonie jako naší příspěvkové organizace trpělivě zachovával ve věcné rovině řešení problémů. Ani nyní nejsou důvodem odvolání Vladimíra Darjanina nějaké mé osobní pohnutky, ale jeho neschopnost řídit Českou filharmonii," říká ministr kultury.

Samostatnou kapitolou je pak podle ministra kultury finanční audit, který si nechal Vladimír Darjanin v České filharmonii vypracovat. Audit již svoji povahou neodpovídá veřejnoprávní instituci. Jde o audit koncipovaný pro soukromoprávní sféru, neorientuje se v základních principech fungování příspěvkové organizace řízené ministerstvem. Ekonomický odbor ministerstva již na počátku tohoto roku informoval Vladimíra Darjanina o tom, že závěry auditu mají minimální vypovídací hodnotu, resp. zůstávají ve spekulativní rovině.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama