Václav Šlajs

  • SOCDEM
  • Plzeňský kraj
  • Kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2015 10:02:47

Ministr Babiš si plete dojmy s pojmy!

Ministr Babiš si plete dojmy s pojmy!

Jako hejtman Plzeňského kraje musím reagovat na vystoupení ministra Babiše k vládní novele zákona o rozpočtovém určení daní s názvem: „Byl bych blázen, kdybych nahrával sociální demokracii“.

V Parlamentních listech byl dne 8. 4. 2015 zveřejněn projev ministra Babiše k vládní novele zákona o rozpočtovém určení daní s názvem: „Byl bych blázen, kdybych nahrával sociální demokracii“. V tomto vystoupení v PS PČR dne 8. 4. 2015 pan ministr Babiš napadl Plzeňský kraj a zpochybnil jeho nezadluženost. V tomto vystoupení projevil ministr Babiš nízkou znalost lokální problematiky a ve svém vystoupení si pletl dojmy s pojmy.

Jako hejtman Plzeňského kraje na jeho vystoupení v PS musím reagovat. Je pravda, že současná vláda napravuje křivdy na krajích způsobené pravicovými vládami za ministra financí Kalouska. Od 1. 1. 2016, pokud to schválí Parlament, by se měl krajům vrátit výnos DPH na původní hodnotu před rok 2011. Stejně tak se vrací na původní hodnotu i výnos daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Jen toto opatření zvýší příjmy Plzeňského kraje o více jak 300 milionů Kč.

Stejně tak vláda poprvé v historii v letošním roce pomohla finančně krajům s financováním oprav silnic 2. a 3. třídy ve výši 4,6 miliardy Kč ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Stát vybere na spotřební dani z pohonných hmot a silniční dani skoro 80 miliard ročně, a ačkoliv se tyto výnosy tvoří i na silnicích 2. a 3. třídy, které tvoří 85 % silniční sítě, tak až dosud stát nikdy krajům z těchto výnosů neposkytl dotaci, a i proto jsou silnice 2. a 3. třídy v celé republice ve špatném stavu. Za tyto kroky si vláda zaslouží ocenění.

Ve svém vystoupení v PS však ministr Babiš zpochybnil, proč je Plzeňský kraj jediný nezadlužený kraj. Prý, že tam vládne největší báze ODS a ČSSD. Že se tam postavilo nejdražší depo na tramvaje a že má nejdražší divadlo na světě a že si širokými lokty udělali výhodný koeficient.

Za 15 let existence krajů v Plzeňském kraji nikdy koalice ODS – ČSSD nevládla. Prvních 8 let vládla koalice vedená ODS a nyní sedmým rokem vládne ČSSD. Za celou existenci nebyl Plzeňský kraj nikdy zadlužený a jeho příjmy se odvíjí od normy stanovené právě na parametrech, po kterých pan ministr volá.

Ve městě Plzni za 25 porevolučních let 8 let skutečně vládla koalice ODS – ČSSD a toto období lze hodnotit spíše pozitivně a pro město Plzeň za prospěšné. Pro město Plzeň je stanoven koeficient daňových příjmů na 1 obyvatele na úrovni měst Brno a Ostrava. To, že město Plzeň postavilo nové moderní depo pro trolejbusy a autobusy (ne pro tramvaje, jak uvádí pan ministr), je pravda. Staré depo bylo v havarijním stavu a naprosto nevyhovovalo bezpečnostním, ekologickým a hygienickým normám. Město Plzeň rovněž v rámci projektu Evropské hlavní město kultury postavilo nové divadlo. Bylo to svobodné rozhodnutí Zastupitelstva města Plzně a Plzeňský kraj s tím nemá naprosto nic společného.

Krajské a městské samosprávy jsou na sobě nezávislé a jsou vlastně partnery při rozvoji území a zákonem mají jasně stanovené kompetence. Je smutné, že tak vysoký představitel vlády tato fakta nezná a plete si je. To, že vláda vrátila (zvýšila) daňové výnosy krajům na původní úroveň, nenahrává sociální demokracii, ale pomáhá krajům a jejich rozvoji a tím vlastně rozvoji celé naší republiky.

                                                                                          Václav Šlajs

                                                                                 hejtman Plzeňského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama