ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2011 9:27:00

Ministři projednají omezení poslanecké imunity

Ministři projednají omezení poslanecké imunity

Poslanecký návrh zákona omezuje trestněprávní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců.

Předkládaná novela obsahuje návrh na omezení imunity pouze po dobu, kdy bude poslanec, senátor či ústavní soudce vykonávat svou ústavní funkci. V současnosti je v případě osob, kterých se trestněprávní imunita týká, trestní stíhání vyloučeno navždy, pokud plénum odmítne svého člena v konkrétním případu vydat.

Navrhovaná předloha pak zachovává pravidlo, podle kterého nebude možné příslušného zákonodárce trestně stíhat, pokud jej nevydá parlamentní komora, jejímž je členem. V případě vydání by pak stíhání mohlo proběhnout po skončení mandátu. Promlčecí lhůta by podle návrhu neběžela. Stejná pravidla by pak platila i pro soudce Ústavního soudu, o jejichž vydání rozhoduje Senát.

Pod návrhem se podepsali všichni místopředsedové obou parlamentních komor a předsedové všech poslaneckých klubů. Na změně tedy panuje shoda všech parlamentních stran.

Případné přijetí navrhovaného omezení trestněprávní imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců bude vyžadovat novelizaci zejména trestního řádu. Proto kabinet doporučuje upravit i navrhovanou účinnost zákona.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama