ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2010 18:07:33

Chceme jen stejnou legislativu, jaká je v EU

Chceme jen stejnou legislativu, jaká je v EU

K materiálu pro posílení podnikání eliminací nadbytečných ekologických požadavků.

Dnes se v médiích objevily informace o údajně problematických změnách legislativy, které navrhuje Ministerstvo průmyslu a obchodu v materiálu nazvaném „Opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v eliminaci nadbytečných požadavků environmentální legislativy“. Považujeme za důležité uvést tyto zavádějící informace na pravou míru.

Rozhodně se nejedná o nějakou svévolnou iniciativu Ministerstva průmyslu a obchodu. Vypracovat tento tzv. Ekoaudit totiž v reakci na požadavek Rady hospodářské a sociální dohody uložila ministrovi průmyslu a obchodu vláda svým usnesením z prosince loňského roku, současně byl uložen i termín předložení vládě v dubnu 2010. Návrh na jeho zpracování schválili všichni členové vlády jednomyslně, tedy i ministr životního prostředí. Podstatou návrhu je, aby podnikatelé v České republice nebyli nuceni plnit při podnikání přísnější limity než podnikatelé v Německu, Nizozemsku, Rakousku či dalších zemí evropské sedmadvacítky. Materiál je stále ve fázi přípravy, v současnosti jsou projednávány připomínky jednotlivých resortů, teprve po projednání všech připomínek může být materiál předložen vládě.

V médiích se bohužel objevilo větší množství tvrzení, která nejsou pravdivá. Materiál se například vůbec nenavrhuje „zásadní redukci rozsahu posuzování projektů z hlediska jejich vlivu na životní prostředí“, ale pouze sjednocení české právní úpravy s příslušnou evropskou legislativou. MPO též navrhuje umožnit „svévolné kácení stromů kolem silnic a železnic“, pouze chce, aby shodné povinnosti nebyly upraveny duplicitně ve více zákonech. A rozhodně s návrhu nevyplývá, že by se měla odpovědnost za odpady z obalů přenést na konečného spotřebitele. Zcela zavádějící je pak informace o „vyškrtnutí toxických látek z veřejného registru“. MPO trvá na této povinnosti tam, kde to ukládá evropská legislativa, není však důvod, proč by u nás mělo být informování veřejnosti odlišné, než je tomu v sousedních zemích. Navíc v této oblasti již došlo na pracovní úrovni mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem průmyslu a obchodu ke shodě.

Zcela mylná je též interpretace návrhu MPO na revizi nařízení vlády, kterým se vyhlašují evropsky významné lokality (EVL). Příprava tohoto nařízení vlády a následné vyhlášení EVL totiž probíhalo v roce 2004 bez řádného projednání. To přineslo značné problémy pro rozvoj měst a obcí a pro nakládání se surovinami. Záměrem MPO je tedy na základě konkrétních praktických zkušeností vyhodnotit a zpřesnit hranice jednotlivých vyhlášených lokalit a konkrétní způsob jejich ochrany. Cílem MPO také rozhodně není omezit účast veřejnosti v řízeních o ochraně životního prostředí EIA. Podle platného zákona o ochraně přírody a krajiny se však občanská sdružení účastní dvou řízení u jednoho záměru (EIA, správní řízení), což způsobuje nejen časové komplikace, ale vyžaduje také zvýšené finanční a administrativní nároky.

MPO samozřejmě nepožaduje ani zrušení limitů pro vypouštění odpadních vod, ale zasazuje se o to, aby ukazatele znečištění povrchových a odpadních vod byly uvedeny do souladu s požadavky legislativy EU. MPO tak chce zajistit srovnatelné podmínky nejen pro podniky ale i pro občany, jako jsou v ostatních členských státech EU.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama