ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2010 13:43:53

Návrh zákona o spotřebitelském úvěru

Návrh zákona o spotřebitelském úvěru

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 10.3.2010

Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové. Předmětný návrh zákona byl připraven Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem financí. Představuje plné promítnutí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/45/ES o smlouvách o spotřebitelském úvěru a o zrušení směrnice Rady 87/102/EHS do našeho právního řádu. Jedná se o důležitou oblast právní úpravy, jejíž význam úměrně roste tomu, jak se vyvíjejí různé nové formy spotřebitelských úvěrů a jak roste zadluženost domácností.

Těžiště nové právní úpravy spočívá zejména ve výčtu informací, které má spotřebitel obdržet před uzavřením smlouvy, při uzavření samotné smlouvy a v průběhu trvání smluvního vztahu. Jedná se tedy o údaje, které je věřitel, případně zprostředkovatel povinen poskytnout, aby se spotřebitel mohl rozhodovat o uzavření smlouvy na základě dostatečné znalosti věci. Spotřebiteli se umožňuje posoudit, zda návrh na uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru odpovídá jeho potřebám a rovněž jeho finanční situaci.

Novinkou oproti již stávající právní úpravě je povinnost věřitele posoudit úvěruschopnost spotřebitele, čímž v podstatě dochází k právnímu zakotvení přirozeného zájmu věřitelů správně odhadnout schopnost spotřebitele splácet. Rovněž tento postup může přimět k omezení zadlužení těch domácností, které by se mohly octnout v sociální nouzi.

Dále zákon podrobněji upravuje podmínky předčasného splacení úvěrů, kdy věřiteli je poskytováno právo na odškodnění případných spravedlivých a objektivně odůvodněných nákladů spojených s předčasným splacením úvěrů.

Nově je upraveno právo spotřebitele na odstoupení od úvěrové smlouvy do 14 kalendářních dnů od jejího uzavření. Tento krok nemusí být spotřebitelem nijak zdůvodňován a věřitel nesmí vůči němu v tomto případě uplatnit jakoukoliv sankci.

Součástí návrhu zákona jsou i změny některých právních předpisů, které jsou nezbytné pro úplnou a účinnou transpozici směrnice a k vytvoření podmínek pro uplatňování nového zákona v praxi. Jedná se o živnostenský zákon, zákon o České obchodní inspekci a zákon o České národní bance.

Závěrem si dovoluji požádat vás, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, aby byl vysloven v souladu s ustanovením § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny s návrhem zákona souhlas již v prvním čtení. Bylo by žádoucí, aby předložený návrh zákon byl projednán ještě v průběhu volebního období této Poslanecké sněmovny, a to s ohledem na stanovenou lhůtu pro transpozici směrnice do našeho právního řádu i z důvodu naléhavé potřeby napomoci řešení stávajících problémů spojených s rostoucí zadlužeností českých domácností.

Děkuji vám za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama