ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2010 10:21:28

Telekomunikační balíček

Telekomunikační balíček

MPO zahájilo diskusi o novém telekomunikačním balíčku.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Českou asociací elektronických komunikací (ČAEK) dnes uspořádalo seminář nazvaný "Reforma předpisového rámce pro elektronické komunikace", jehož cílem bylo zahájit diskusi s odbornou veřejností o změnách, které přinese do české legislativy týkající se elektronických komunikací nový telekomunikační balíček EU.

"V listopadu loňského roku byl dokončen legislativní proces schvalování revidovaného regulačního rámce pro sítě a služby elektronických komunikací, kterému byla věnována intenzivní pozornost již v době našeho předsednictví Radě Evropské unie," uvedl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, jehož resort má tuto oblast v gesci, a dodal: "Cílem dnešního pracovního semináře je identifikovat dopady novely zákona a konfrontovat základní teze návrhu s každodenní praxí."

Záměrem MPO je implementovat telekomunikační balíček, který mění pět původních směrnic tak, aby byla legislativa určující mantinely pro elektronickou komunikaci co nejstabilnější. "Zákon o elektronických komunikacích totiž prošel za posledních pět let patnácti novelizacemi. Implementaci proto s cílem mít stabilní zákonnou úpravu stavíme na principu maximální transparentnosti, na respektování tuzemských podmínek a na diskusi a spolupráci se subjekty, jichž se tato legislativa bude přímo dotýkat," vysvětluje Jan Duben, ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb MPO.

Nová legislativa přinese zásadní změny jak pro telekomunikační operátory, tak pro jednotlivé spotřebitele. Český telekomunikační úřad například získá pravomoc stanovit minimální požadavky na kvalitu služeb s cílem zabránit zhoršení jejich kvality, zamezit překážkám provozu v síti a odstranit jeho zpomalování. Pro spotřebitele pak bude novinkou, že první smlouva uzavřená mezi ním a operátorem nebude moci přesáhnout 24 měsíců a operátor bude muset uživateli vždy nabídnout možnost uzavřít smlouvu na 12 měsíců. Ještě větší roli bude hrát také bezpečnost osobních údajů, kdy narušení jejich bezpečnosti bude operátor povinen oznámit vnitrostátnímu orgánu a v některých případech i samotnému účastníkovi.

Vzhledem k rostoucímu významu internetu je klíčové zajištění možnosti dostatečně kvalitního a dostupného přístupu pro ty, kteří chtějí nové technologie využívat. Proto je třeba vytvořit podmínky, jež podpoří investice do sítí příští generace. Tomuto cíli by měly sloužit konkrétní změny v legislativě, které díky sdílení rizik investic do nových sítí podpoří tržní soutěž, investice a inovace. Další klíčovou změnou, kterou nová legislativa přinese, je možnost společného využití infrastruktury s cílem snížit náklady na poskytování nových služeb. "Regulační orgán tak získá pravomoc uložit operátorům sdílení prostředků nebo majetku včetně budov, vstupů do budov, kabelových rozvodů v budovách, stožárů, antén, rozvodných skříní apod.," vyjmenovává Jan Duben, ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb MPO.

Implementační novela Zákona o elektronických komunikacích se tak stane nástrojem pro naplňování připravované strategie "Digitální Česko" a napomůže k větší pružnosti na telekomunikačním trhu. Telekomunikace a informační technologie mají velký vliv na ekonomický růst a rozvoj společnosti.

Nová pravidla celkově zajistí předvídatelné regulatorní prostředí a tím by měla podpořit investice a konkurenci v celém odvětví. Zároveň zajistí, že stejné regulační principy budou konzistentněji uplatňovány ve všech zemích Evropské unie, a to i díky novému Sdružení evropských regulátorů BEREC.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama