Vladimír Urbánek

  • KSČM
  • Uničov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2016 19:34:09

Konečně padl verdikt

Konečně padl verdikt

Krajský soud v Ostravě rozhodoval o vině a trestu v záležitosti, kterou před lety žil široký region Uničovska a jeho výsledek, který je zatím nepravomocný může změnit život i mnoha dalším majitelům firem a zaměstnancům jejich firem.

 K sedmi rokům a devíti měsícům vězení byl nepravomocně odsouzen bývalý personální ředitel společnosti Unex Uničov, zabývající se strojírenskou výrobou, Jan Klus.

Chce se mi říci konečně! Akce, za kterou padl poměrně tvrdý trest, nebyla žádnou krátkou epizodkou. Probíhala v letech 2009 až 2012. Na trh práce dopadla ekonomická krize, kterou nejlepší ministr financí Kalousek vylučoval. Firmy přišly o zakázky. Vedení společnosti Unex hledalo cestu, jak dál a samozřejmě pokud možno s benefitem. Nápad přišel rychle -využít možností, které stát dává a malinko přizpůsobme to. Společnost v několika vlnách propouštěla a nabírala zaměstnance. Zaměstnanec po propuštění přešel pod úřad práce, kde mu byla vyměřena podpora v nezaměstnanosti. Následně byl zaměstnán v některé, většinou pro tyto účely zřízené dceřiné společnosti a to na brigádnický pracovní poměr 4 hodiny denně s výdělkem 4tisíce měsíčně. Z odstupného, které nebylo vyplaceno, ale deponováno na účtu společnosti, byl dorovnán měsíční příjem na úroveň před propuštěním. Zaměstnanec pracoval ne 4, ale 8 i více hodin denně. Tímto systémem zaměstnávání prošlo až tisíc zaměstnanců. Slíbeno bylo, že po zlepšení situace bude loajální zaměstnanec opět řádně zaměstnán. Kdo toto odmítl práci již ve firmě nenašel. Spousta mých známých byla nucena se tomuto podřídit. Efekt pro firmu byl velký, ušetřené mzdové náklady, povinné odvody. Média spekulovala o škodě státu až 300 milionů, u soudu v Ostravě se operuje se 100 miliony škody. Tehdejší personální ředitel před soudem odmítá vinu. Chápu ho, proč zrovna on má pykat, vše musela vědět dozorčí i správní rada, vedení firmy. Věděly o tom Úřady práce, pracovníci sociálních odborů, politikové. Dle tehdejších stanovisek se jednalo o věc na hraně, nikoliv za hranou zákona. Je dobře, že se stát konečněbrání a ukazuje, že takto se nebude podnikat. Bohužel, firem, které podobný model realizují je mnohem více, malých i těch velkých

Nabízí se otázka, kdo uhradí škodu zaměstnancům? Ještě jedna neveselá kauza se v souvislosti s Unexem vynořila. V tisku se objevila zprávička, že jeden z bývalých ředitelů je vlastníkem velkého množství položek zapsaných v katastru nemovitostí na Vysočině a okolí v odhadované hodnotě 500 milionů. Z platu byť ředitelského? Kdyby takto „neodcházely“ finanční prostředky zaměstnanci by zřejmě měli i zlaté kliky na záchodech a obsluhu, která by hedvábný toaletní papír s úsměvem podávala.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama