Vladimír Urbánek

  • KSČM
  • Uničov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2016 8:09:17

Volební kampaň vrcholí?

Volební kampaň vrcholí?

7. a 8. října proběhnou volby do zastupitelstev krajů. Kampaň vrcholí, i když v některých případech spíše upadá, především po sránce férovosti.

 

Volby, ve kterých určíme svým hlasem podobu zastupitelstev krajů už klepou na dveře. Ty minulé  před čtyřmi roky byly naprosto výjimečné a přemalovaly politickou mapu ČR. Skončila tzv. Oranžová tsunami, kdy mimo Prahy byly všude hejtmani z řad ČSSD. Ti většinu krajů obhájili, ale historicky úspěšná byla především KSČM. Stala se nedílnou součásti řady koalic, a v čele Ústeckého kraje stanul komunistický hejtman Bubeníček.

Také v Olomouckém kraji se kormidlo otočilo doleva a KSČM společně S ČSSD vytvořila koalici. Jaká byla? Jednoznačně úspěšná. Především v počátcích jí byly házeny klacky pod nohy, pořádaly se akce proti účasti zástupců KSČM v radě, především v čele školství, kde stanul Zdeněk Švec. Postupně si získala KSČM respekt a koalice plnila cíle, které si pro funkční období dala. V kraji se mohutně investovalo, snižovala míra zadlužení. Z velkého úvěru na investice byla splacena takřka miliarda, rozpočty byly vždy v přebytku, proinvestováno bylo např. v minulém roce více než 1 miliarda. S výsledky práce můžeme být spokojeni a je samozřejmé, že bychom chtěli v této práci  pokračovat.

Stran a hnutí kandidují řady.  Volební průzkumy však v našem kraji favorizují tři strany: KSČM, ANO a ČSSD. KSČM samozřejmě staví v kampani na výsledcích svého působení v radě kraje.  Jinak je tomu u ostatních subjektů. Snaží se zlehčovat úspěchy, věci, které se z různých důvodů nepodařily dotáhnout a jsou to marginálie, vytahují jako zásadní problémy. Směšují problémy státní správy a samosprávy. Opozice, která  takřka vždy hlasovala pro usnesení zastupitelstva dělá, jakoby tam snad ani neseděla.

Co mi však nejvíce ze všech těch předvolebních výkřiků vadí nejvíce jsou ty úplné nesmysly. Např. dluhy kraje jsou strašné, jak je to možné, oni s tím nic nedělají. Dluhy kraje jsou z předchozích období, hlavně 2005-2007. Tedy dávno před naší koaliční účastí. My splácíme a snižujeme dluh, další peníze si nepůjčujeme a přitom rekordně investujeme i díky fondům EU. Přes všechny problémy, které krajům a obcím dělají ministerstva úspěšně čerpáme. Ve školství vyčítají, že to nezvládáme, že města nemají jistotu ve věci rušení škol, hlavně gymnázií ( ODS ). Náměstek při všech setkáních se starosty a řediteli škol zdůrazňoval cíl zachování škol, že střední škola je na malém městě živá voda. Nezrušili jsme v žádném městě školu i přes dramatický úbytek žáků. Do škol se investuje, společně se zaměstnavateli a tripartitou projednáváme potřeby trhu a reagujeme na jeho potřeby třeba i podporou stipendií pro žáky vybraných oborů. Další podpásovkou je obviňování, že nejvíce peněz z kraje jde do měst a obcí ve kterých jsou v čele starostové se stejnou stranickou příslušností jako radní kraje. Marně hejtman Rozbořil dokazoval, že to tak naprosto není, že jsou to lži pod úroveň každého rozumného člověka. STAN  tuto lež stále drží, stejně jako tu s dluhem. Znovu se straší hrůzou, jakou je již jen prostá účast KSČM v politice, nebo dokonce na vedení kraje. Po 25 letech tomu mohou věřit opravdu jen zoufalci. To vše jsou překážky se kterými se musíme popasovat v cílové rovince volebního klání. Doufám, že voliči vidí naši práci a dosažené úspěchy a budou se podle toho rozhodovat. Snad se nenechají ovlivnit zástupnými problémy, nebojím se říci lží, manipulací. I takové  jsou karty se kterými někteří hrají a jak moc bude jejich hra falešnými kartami úspěšná se rozhodne 7. a 8. října.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama