Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2018 15:04:46

Od Lenina ke Konečné? Zamyšlení k politické práci od Lanžhotu přes Brno do Prahy

Od Lenina ke Konečné? Zamyšlení k politické práci od Lanžhotu přes Brno do Prahy

Po mé první kandidatuře do veřejné funkce jsem musel spolknout hořkou pilulku. KSČM v Lanžhotě získala 3,76% hlasů v komunálních volbách a nezískala žádný mandát.

Po první chvíli zklamání jsem musel pogratulovat vítězi voleb a umět se těšit z toho dílčího, že můj osobní volební výsledek nebyl špatný a že v našem městě uspěl aspoň Zdeněk Tesařík, tedy kandidát KSČM do Senátu, který u občanů Lanžhotu zvítězil - obdržel 22,48% hlasů. Proto děkuji všem za předvolební i volební podporu mou, Zdeňkovu i kteréhokoliv kandidáta KSČM do Zastupitelstva města Lanžhot!

Jak jsem již zmínil, nezbylo než pogratulovat vítězi a co potom? Hledat viníka neúspěchu? A kde? V Brně, nebo v Praze? Ne, zamyslel jsem se, zkontaktoval své nejbližší soudruhy, zeptal se na jejich názory a konečně z toho všeho jsem si vytvořil přes dvacet bodů - úkolů pro sebe i organizaci KSČM v Lanžhotě které by nám mohly pomoci na cestě za lepším výsledkem KSČM nejen v dalších komunálních volbách, ale i v těch "větších" volbách, například už v těch nejbližších do Evropského Parlamentu. Tyto mé návrhy co nejdříve zkonzultuji a upravím s předsedou stranické organizace v Lanžhotě a poté se je pokusím prosadit na jejím plénu.

Statí, článků a rozhovorů vyzývajících k okamžitému odstoupení celého vedení KSČM (včera bylo pozdě), nebo těch odsuzujících hledání nové cesty a změny (funkcionáři z funkcí až nohami napřed), si mohli členové naší strany i politicky zainteresovaná veřejnost přečíst nespočet. Jsem si velmi dobře vědom toho, že KSČM měla dříve před komunálními volbami lepší startovací pozici, protože vážnost KSČM byla ve společnosti na mnohem vyšší úrovni. Ale já osobně jsem například po velmi úspěšných krajských volbách v roce 2012 říkal, že to není zásluha jen předsedy a vedení strany, proto žádný neúspěch a už vůbec ne ten nedávný, nehodím z Lanžhotu do Prahy.

Bylo mi od některých soudruhů v brněnské organizaci, kde jsem prozatím stále členem, vyčítáno, že mám "zajímavý ideologický posun", dokonce padl příklad "od Lenina ke (Kateřině) Konečné". Musel jsem se ohradit, zejména proti těm, kteří nemají žádnou ideologii za vlastní a už vůbec ne tu marxistickou, ale jsou schopni kandidovat za KSČM kdykoliv a kamkoliv. Ano, ideologický posun může mít jen ten, kdo má nějakou ideologii za svou, ne ten, kdo je schopen plést své dojmy s pojmy. Příměr od Lenina ke Konečné není už vůbec správný. To také může vyslovit jen někdo, kdo nechápe, že Lenin pracoval v době, kdy se společnost v carském Rusku, trpící válkou, poprvé mohla rozhoupat k posunu ke spravedlivé společnosti, čehož se stal Lenin geniálním vůdcem a že Katka pracuje jako jedna představitelka radikální levice v dnešní velmi nelehké době pro principiální levici, což se jí i v těchto podmínkách daří, protože její způsoby propagace jsou na nejvyšší úrovni, ví o čem mluví a dokáže argumentovat v diskuzích.

Jsem rád, že ve zmíněné brněnské organizaci nejsou jen takové názory a že její reprezentanti usilují o změnu, která bude znamenat posun k omlazení vedení. Na Městském výboru padají jména například právě Katky, ale také třeba Filipa Zachariaše, který reprezentuje Jihomoravský kraj ve Výkonném výboru ÚV KSČM. Soudruh Zachariaš má vynikající postřehy, jeho názory rezonují v dnešní společnosti nejen u mládeže ale všeobecně u těch kteří jsou nuceni prodat svou pracovní sílu k tomu, aby přežili. Moji nejbližší v rodině jsou mi dobrým politickým barometrem. Ti říkají, že KSČM věří stále, ale to právě zejména díky tomu, že mohli Filipa poznat osobně a znají jeho názory a schopnosti.

Mnohé, nejen politika, je uměním kompromisu, ten se snažím nacházet se svými straníky, nekompromisní mohu být jen k primitivnímu antikomunismu. Změnu v KSČM žádám také, myslím si, že současný předseda straně nemůže už dát vše, co by potřebovala. Měl by dosloužit jistě jako respektovaný místopředseda Sněmovny. Také se domnívám, že termín sjezdu by mohl být dřívější, než ten v roce 2020. K nikomu se nebudu vyjadřovat negativně, protože vím, že nejen u výše jmenovaných mladých mohu najít kvalitu a schopnosti. Místopředseda Stanislav Grospič pracuje na aktuálním programu, věřím, že z jeho rukou to bude skutečně program hodný komunistické strany. I za Josefem Skálou byly vidět výsledky práce v období jeho místopředsednictví. Nové webové stránky, počátek kvalitnější práce na sociálních sítích. A že Josef má podporu u značné části členské základny, to je znát také. Jeho odpovědi na primitivní antikomunismus jsou takové, jaké bych si představoval od každého člena strany.

Věřím, že se všichni členové KSČM dokážou do následujících voleb do Evropského parlamentu sjednotit a dokážeme společně vybojovat pro KSČM ten nejlepší výsledek. Právě v těchto volbách máme šanci oslovit spoluobčany jako skutečná levicová alternativa. Témata budou zaměřena na naše řešení domácích i světových problémů. Na to budou muset být připraveni členové strany, kteří se budou podílet na propagaci, všichni kandidáti i vedení strany. Učiňme kroky které nám pomohou ukázat, kdo je autentickou radikálně levicovou stranou u nás!

Vojtěch Mišičák, člen ZO KSČM 1702 - Brno
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama