Zbyněk Passer

  • HPP
  • Praha-Koloděje
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2014 20:36:38

Pražské služby nebudou na podzim schopny zajistit odvoz odpadu v Praze

Pražské služby nebudou na podzim schopny zajistit odvoz odpadu v Praze

Praha usilovala o ovládnutí Pražských služeb pomocí odkupu zbývajících 19,3 % akcií. Společnost NHL v těchto dnech od prodeje podílu odstoupila. Město tak bude muset existující smlouvu s Pražskými službami prodloužit.

Odkup podílu Pražských služeb - závažné rozhodnutí opět bez vědomí městských částí!

Hnutí Pro Prahu již před časem vyjádřilo přesvědčení, že nedávné schválení odkupu zbývajícího podílu v Pražských službách může narušit komplexní systém nakládání s odpady v Praze. Akvizici schválilo zastupitelstvo města Prahy i orgány Pražských služeb. Za 19,3 procenta akcií mělo menšinovému vlastníku, firmě NHL, připadnout zhruba 800 miliónů korun. Město jako majoritní akcionář  Pražských služeb usilovalo o ovládnutí firmy, aby si od podzimu mohlo výhradně vlastními silami zajišťovat svoz odpadu.

Tento scénář dostal reálnou a hrozivou podobu. Pražské služby nedávno svolaly mimořádnou valnou hromadu, jejímž hlavním bodem jednání byla otázka reálného nedostatku technického vybavení a potažmo i pracovních sil. 1. listopadu mohl nastat v ulicích hlavního města naprostý chaos.

Opět se ukazuje, že dosavadní primátor vylučuje z diskuse městské části a jejich občany při řešení závažných záležitostí města. Magistrát se  nespojil  s městskými částmi, aby jim vysvětlil, jak jeho monopolní firma hodlá řešit nakládání s odpady od podzimu. Nechce se ani věřit, že by tou dobou již sám nepočítal se svým působením ve vedení hlavního města.

Za 19,3 procenta akcií mělo firmě NHL připadnout zhruba 800 miliónů korun. Není tajemstvím, že tato cena převodu podílu je vzhledem k ekonomickým výkonům Pražských služeb několikanásobně předražena.  Při hlasování o odkupu se navíc část radních okolo primátora zdržela hlasování, aby - podle jejich vlastních slov - nebyli případně později popotahováni policií. Spíše to ale vypadá, že se tradičně bojí přijmout odpovědnost za svá politická rozhodnutí. Nahrává tomu také fakt, že k celému problému se  primátor vyjádřil pro média slovy, že je to prý starost jeho náměstka Jiřího Vávry.

V této chvíli  Pražské služby nevědí, jak například distribuovat sběrné nádoby nebo jak si k nim zajistí přístup. Občané města se právem obávají, zda by byla tato firma schopna svoz odpadů zajistit vůbec nebo jestli se kvůli tomu nezvýší jeho cena. Je zřejmé, že svoz odpadů  bez  řádného vysoutěžení  nejpříznivější ceny nebude pro pražany výhodný.

Tyto transakce navíc město provádí za stavu, kdy bude Praze do několika let chybět další spalovna odpadů, město není schopno samo ekologicky likvidovat vlastní kaly, neřeší ani vyhlášku o svozu odpadů právnických osob, kde mu rovněž ročně unikají stamiliony.

Záchrana pro pražany - v hodině dvanácté  

Menšinová společnost NHL v těchto dnech prohlásila, že od prodeje svého podílu v Pražských službách odstupuje: několik jejích akcionářů totiž proti připravovanému obchodu podalo žaloby s tím, že by se jejich akcie znehodnotily. Za této situace bude město muset existující smlouvu s Pražskými službami za stávajících podmínek prodloužit.

Současnému vedení města zmítajícímu se od jednoho skandálu k druhému se možná  paradoxně uleví. Jeho diletantismus a manažerské selhání jsou jen těžko uvěřitelné a ze strany sdělovacích prostředků bohužel téměř opomíjené, jeho snahu vyhnout se veřejné soutěži lze nazvat doslova  jako „za každou cenu“.

Jediným řešením pro pražany je nekompromisní odchod stávajících činitelů z funkcí a nastavení normálních poměrů na Magistrátě.

Hnutí Pro Prahu s přirozenou oporou v městských částech je k tomu připraveno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama