Zbyněk Passer

  • HPP
  • Praha-Koloděje
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2014 10:04:02

Současné řízení městských firem: neudržitelný stav

Současné řízení městských firem: neudržitelný stav

Již na červnové magistrátní konferenci o budoucnosti firem s majetkovou účastí hlavního města naše hnutí Pro Prahu poukázalo na celou řadu závažných nedostatků a ekonomických ztrát a formulovalo obecný soubor tezí, které jsme připraveni prosadit.

Je-li město hardware, jsou městské služby softwarem. Již na červnové magistrátní konferenci o budoucnosti firem s majetkovou účastí hlavního města (akciových i příspěvkových) naše hnutí Pro Prahu poukázalo na celou řadu závažných nedostatků a ekonomických ztrát a formulovalo obecný soubor tezí, které jsme odhodláni a připraveni dopracovat a prosadit.

Městské firmy bez cizí majetkové účasti by měly zajišťovat výhradně ten typ služeb, kde je podíl soukromého subjektu nežádoucí (liniová vedení, kdy jde o základní infrastrukturu, anebo strategické služby města). Město by mělo být regulátorem v oblastech, kde to samotný trh není schopen ochránit a kde to není pro město prospěšné. V jiných případech se má ponechat volné tržní prostředí. Příkladem, kdy má být město aktivní, je problematiku kalů a jejich svoz nebo otázky ohledně spalovny odpadů. Ostatní společnosti by podle míry strategického významu měly mít v nepřímé úměře odpovídající podíl soukromého kapitálu a managementu.

Je ovšem nutno se na věc dívat případ od případu a nelze zcela paušalizovat. Příkladem velmi špatným je privatizace liniových vedení v případu firmy Veolia: naprosto se nesplnilo proklamované očekávání  účasti masivně investujícího strategického partnera, naopak neustále roste cena vody i poruch…
Čerstvou a ošklivou výstrahou je i radou města schválený kaskadérský pokus o notně předražený odkup zbývajícího podílu akcií v Pražských službách, aniž by kdokoliv z vedení města měl jasnou představu o dalších nezbytných navazujících opatřeních (technické zabezpečení, pracovní síly, regulace svozu odpadů právnických osob, kapacita spalovny, podíl skládkování atd.).

Opět se ukázalo, jak dosavadní primátor Hudeček nehorázně vylučuje městské části a jejich občany z věcné diskuse při řešení závažných záležitostí města. Magistrát se opětovně přezíravě s nimi nespojil, i kdyby už jen proto, aby jim vysvětlil, jak jím vysněná monopolní firma hodlá řešit nakládání s odpady od podzimu.
Také v rozhodovací praxi Dopravního podniku hl. m. Prahy mají vliv krátkodobé mocenské síly podle momentální politické konstelace na Magistrátu.

V otázce obchodní je třeba se zamyslet i nad úpravou legislativy či kontrolních mechanismů:  v obchodní oblasti dále přetrvává nešvar spočívající v tom, že městské firmy získají v soutěži zakázku, ale dále ji poté přepouštějí subdodavatelům. Pro nás je v tomto primární, aby zakázku prováděla ta společnost (a potažmo její zaměstnanci), která zakázku získala. V opačném případě totiž město již nemá šanci pohlídat zakázku jako takovou. Tak se kupř. v minulosti nebylo možné dostat se do Dopravního podniku v  oblasti  odpadového hospodářství, přitom by bylo přínosné, kdyby tyto městské firmy vzájemně spolupracovaly.

Primátor & spol.  jsou morálně diskvalifikováni

Tak jako i v jiných oblastech, v činnosti Magistrátu vůči jím založeným nebo zřízeným firmám působí  tlaky  z několika směrů: od majitele, resp. rady města, oficiálně plnícího funkci valné hromady, od dozorčí rady, přes radního pro dopravu, prvního  náměstka, předsedy klubů, právníky lobbistů nebo politiků, samotného primátora až po jednotlivé lobbisty operující napříč a přímo na management podniku. Pokud není majitel silný a jednotný, nemůže být pevný ani management ovládaného podniku. Kdykoliv se něco lobbistům znelíbí, tlačí na majitele nebo zpochybní věrohodnost managementu firmy: výsledek je vždy stejný - nemožnost vedení podniku náležitě pracovat.  Management dané firmy se bojí činit cokoliv, co nemá jasné a čitelné politické zadání, a firma tak přinejmenším nedosahuje optimálního využití zdrojů.

Městské firmy jsou v současnosti vinou dosavadní vládnoucí garnitury Prahy v čele s primátorem Hudečkem bohužel řízeny výhradně  politicko - lobbisticky, kdy jejich generální ředitelé mají málokdy potřebnou manažerskou autonomii v definování cíle, strategie jeho dosažení, personální politice a dodavatelsko-odběratelských vztazích.

V podmínkách takto pokřivené morálky a klientelismu vede 100% vlastnictví města k  upřednostňování  partikulárních, osobních i stranických zájmů v městských firmách na úkor reálných potřeb města i nákladové efektivity.

Nutno počítat s novou úpravou zadávání veřejných zakázek v rámci EU
Pro úplnost je třeba připomenout, že letos v dubnu vstoupila v platnost nová směrnice EU o zadávání veřejných zakázek, přičemž lhůta pro její vnitrostátní transpozici do českého práva je stanovena na dva roky.   
Směrnice v uvedeném zaměření stanoví mimo jiné i jednoznačná pravidla pro stávající in-house výjimku (tj. interní zadávaní uchazeči ovládanému zadavatelem) ze zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou se rozšiřuje i na veřejné zadavatele ovládané stejným zadavatelem, což je v podmínkách plejády firem s majetkovou účastí hl. m. Prahy významné. I s touto perspektivou je nutno počítat.

Hnutí pro Prahu znovu apeluje na všechny Pražany:  v zájmu zamezení eskalace současné krize a vyloučení dalších pohrom je jedinou nadějí nekompromisní odchod primátora Hudečka a jeho  kliky, kteří tento stav dopustili, a nastavení normálních poměrů na Magistrátu. Hnutí Pro Prahu s přirozenou oporou v městských částech a jejich občanů a v součinnosti s nimi je připraveno takový pořádek nastolit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama