Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2010 20:48:10

Řešte problém bez ideologických brýlí, pane ministře!

Řešte problém bez ideologických brýlí, pane ministře!

Malé zdroje znečištění ovzduší je potřeba řešit, podle rozhovoru v Právu se do toho panu ministrovi Drobilovi nechce.

Nedávno jsem si v Právu přečetl rozhovor s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem. Přiznám se, že přes rozdílnost politického dresu sleduji řadu kroků pana ministra se sympatiemi. Jsem rád, že se resort pod jeho vedením vrací k reálné politice např. v oblasti obnovitelných zdrojů energie nebo odpadovém hospodářství. S čím ale nemohu souhlasit je jeho postoj k problematice ochrany ovzduší.

Pavel Drobil ho sice vidí jako prioritu, mimo jiné i proto, že pochází z Moravskoslezského kraje, tradičně nejvíce ohrožovaného smogem a exhalacemi. Kupodivu přitom ale nechce řešit malé zdroje znečištění, tedy domovní kotle na pevná paliva. A to přesto, že právě ony se dnes spolu s dopravou stávají stalé vyznamnějšími zdroji znečištění na úkor průmyslu, který pod tlakem legislativy emise významně snižuje. Důvodem je mimo jiné i to, že se v nich bohužel spaluje nejen uhlí, ale mnohdy také domovní odpady.

Pan ministr argumentuje, že při kontrole kotlů by docházelo k omezování domovní svobody a nikdo z nás by přece nechtěl mít každý měsíc u dveří úředníka, který by se ptal, čím topíme. Paradoxně tak dřívější extrémně zelenou ideologii nahrazuje jinou, tentokrát ultraliberální. Za sebe – a myslím že i za spoustu spoluobčanů – mohu říct, že bych kontrolorům na základě zákonného oprávnění naopak velice rád ukázal svůj plynový kotel, pokud bych věděl, že zkontrolují i souseda, zaplavujícího každý den celou ulici dusivým kouřem z pálených plastů, který nejen páchne a štípe do očí, ale hlavně obsahuje nejrůznější jedovaté látky. Jsem totiž přesvědčený, že by i u nás měla platit známá pravda: Svoboda jednotlivce končí tam, kde začína svoboda druhého. Ruku v ruce s osobními svobodami proto musí jít i osobní odpovědnost, v žádném případě nemohou sloužit jako zástěrka pro porušování zákonů a ohrožování zdraví spoluobčanů.

Pevně věřím, že to časem pochopí i pan ministr Drobil a z ministerstva životního prostředí vyjde vymahatelné legislativní opatření na ochranu vzduchu, který všichni dýcháme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama