Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2011 16:46:39

Projekt na záchranu eurozóny nevzniká demokraticky. Těžko proto uspěje

Projekt na záchranu eurozóny nevzniká demokraticky. Těžko proto uspěje

Způsob, jakým se tvoří plán na záchranu eurozóny, není demokratický. Jsem proto přesvědčen, že bychom mocenskoekonomickému diktátu Francie a Německa měli říct zdvořilé ne.

Plán politického dua Merkelová a Sarkozy de facto rozdělil Evropu na občany evropských států, kteří začínají tušit, že nerozhodují absolutně o ničem, a na úzkou skupinu finančníků a technokratů, kteří dnes prostřednictvím Německa a Francie řídí Evropu. Tyto metody jsou nepřijatelné. Vzhledem k základům a tradicím, na kterých Evropa vznikla a na kterých Evropu chceme budovat. Ve vší nahotě se nyní ukazuje, že byl vytvořen neúspěšný model, který na svou záchranu spotřebovává víc a víc peněz a přitom jeho ekonomická hodnota klesá, protože se neustále zhoršují jeho ekonomické parametry.    Tak jak byly předloženy ekonomické návrhy České republice a dalším zemím ze strany Německa a Francie, tak se předkládají návrhy provinciím. Navrhované odčerpání devizových rezerv země a přistoupení na nová pravidla, která umožní Bruselu zasahovat do daňových a rozpočtových pravidel zemí, znamená ve skutečnosti ztrátu ekonomické suverenity České republiky.    V současné době se v Evropě začíná šířit názor, že státy nejsou schopny samostatně hospodařit. Druhý názor, velmi hlasitý, je, že pokud státy nepřistoupí na francouzsko-německé podmínky, dostanou se do politické izolace. Pokud by to byla pravda, pak by muselo být například Norské království v naprosté izolaci a už dávno by muselo zbankrotovat, protože právě Norové několikrát odmítli evropské regulace a několikrát odmítli vstoupit do Evropské unie.    Největším problémem v našem současném rozhodování přesto nejsou případné možné ekonomické dopady. Největší nebezpečí vidím v tom, že Česká republika by vstoupila do projektu, který nevzniká zcela demokratickým způsobem a z vůle občanů Evropy, ale jako mocenskoekonomický diktát Francie a Německa. Takový projekt podle mého názoru nemá šanci uspět.    Odmítám v té souvislosti známkování na euroskeptiky a europozitivisty. Při našem rozhodování musí být rozhodujícím faktorem odpovědnost vůči lidem v České republice. Jedinou možnou odpovědí je proto zdvořilé NE. Ing. Radim Fiala
člen regionální rady
člen výkonné rady
zastupitel
poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama