Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2019 21:23:00

Nevím, o čem se tady bavíme. A mrzí mě, že to žádná vláda zatím nikdy nepochopil

Nevím, o čem se tady bavíme. A mrzí mě, že to žádná vláda zatím nikdy nepochopil

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 k energetickému zákonu

 Vážený pane ministře, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové.

Mě teď trošku zvedl Jirka Čunek, prostřednictvím vás, pane předsedající, a to, že samozřejmě se táhne to začouzení kousek dál, to všechno je pravda. A já se ptám, kdy jste naposledy v našem Severočeském regionu, to znamená Sokolovsko, Chomutovsko, Ústecko, kdy jste tam naposledy byli? Viděli jste možná výsledky toho zjišťování PIS o vzdělanosti 2018 a přečetli jste si tam, jak procentně klesá vzdělanost za každý kilometr od Prahy do Ústí nad Labem. To je něco šíleného, kdo jste viděli křivky. To si nikdo nedovedete představit. To není jenom o tom čoudu, který tam je. To je i o tom, jaká generace dětí se tam vzdělává. Nebo řeknu, spíš nevzdělává.

To je i o tom procesu, to je o učitelích, to je úplně o všem. To je šílená situace. A za celé to období, co já jsem tady, 15 let, se jenom mluví a mluví a mluví. A mluvily všechny vlády. Bez ohledu, jestli je to tahle nebo ty předtím. Výsledek je zero. Nůžky se rozevírají.

Karlovarský kraj je skoro ze všech možných ukazatelů jako jeden z posledních. S Ústeckým. Ostravsko se malinko zvedá, malilinko. Ale je to o ničem.

A to zatížení, to, co tady říkal kolega Hilšer o těch 70. let, to nebylo jenom to zatížené, které tam máme teď, to uhelné, ale vzpomeňte si na to, jak se rabovaly Krušné hory, Horní Slavkov a další, co se týče uranu. To území se celé zničilo a nikdo tam nedal peníze nazpátek. Všichni jenom slibovali.

Teď slibuje vláda několik let restart. Co je výsledek? Výsledek je paní Nekolová, která v podstatě nekoná. Umí krásně mluvit. Já jsem byl na x-seminářích. Je to o ničem. Tady dám zapravdu předsedovi vlády, který tady asi před 2 lety na jednom slyšení mluvil o tom, že by nejraději zrušil celý ten úřad, že je tam nanic. Pan Cieńciała, paní Nekolová úplně nic. Ti nikdy nic nepřinesli. Protože ten výsledek jejich práce je tady dneska vidět. A to je to rozevírání nůžek.

Takže my, kteří jsme z těch regionů, my nechceme nic navíc. My jsme tomu státu dali zničenou přírodu. Jeďte se tam podívat, jak to tam vypadá. My jsme jim dali to naše zdraví, protože my jsme to dýchali celé desítky let. Naše děti. Podívejte se na karcinogeny, které jsou z této oblasti. A mě úplně vypuzuje, když se dozvídám, že nejraději by to schramstla celá vláda. Všechny ty peníze. A my si budeme přerozdělovat. Ale pak to neumí ani přerozdělovat. 42 miliard restart. Kde jsou? Kde je těch 42 miliard? A pak nesmyslné podmínky, které se vypisují, a nikdo není schopen na to zareagovat, protože to jsou nesplnitelné podmínky.

Proboha, probuďme se. Podívejme se na republiku jako celek. Podívejme se na to, jak ze zadrátované oblasti Ústeckého a Karlovarského kraje vedou ty dráty, třeba sem do Prahy samozřejmě, aby se tady všichni měli dobře a krásně, a pak se možná jeli do Krušných hor zrekreovat. Vždyť je to šílené. Já vůbec nevím, o čem se tady bavíme. A mrzí mě, že to žádná vláda zatím nikdy nepochopila!

Omlouvám se za emotivní projev, ale fakt mě to tady dostalo.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama