Zdeněk Hofmann

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2019 19:23:06

Manželské půjčky

Manželské půjčky

Manželská půjčka je jedním ze základních stavebních kamenů programu SPD pro naše rodiny. Do určité míry, proč to nepřiznat, jsme se inspirovali i u našich středoevropských sousedů – Slováků, Poláků a Maďarů, kde už mnohá prorodinná o

 

Manželské půjčky

Manželská půjčka je jedním ze základních stavebních kamenů programu SPD pro naše rodiny. Do určité míry, proč to nepřiznat, jsme se inspirovali i u našich středoevropských sousedů – Slováků, Poláků a Maďarů, kde už mnohá prorodinná opatření velmi dobře fungují.


Využití manželské půjčky může mladým lidem usnadnit i získání hypotéčního úvěru na bydlení. 

Známé úsloví říká, že rodina je základ státu. Může to znít jako klišé či fráze, ale skrývá se za tím hluboká pravda. Soudržná a fungující vícegenerační rodina je nenahraditelnou základní konstituční jednotkou společnosti a naše děti jsou její budoucností. Bez fungujících a silných rodin jako společnost a stát dlouhodobě nepřežijeme. 

A – kromě jiných podstatných náležitostí – potřebuje rodina ke svému fungování a přežití i odpovídající ekonomické podmínky. Jistěže, peníze nejsou vše, ovšem stabilní rodinu a rodinné vztahy nelze budovat v prostředí, kde panuje existenční nejistota, chudoba a sociální tíseň. 

Podmínky pro spokojený život rodin musí nastavit a garantovat jednoznačně stát, prostřednictvím svých příslušných orgánů. Musí nastavit takové legislativní a ekonomické podmínky, aby založení rodiny nebylo spíše trestem než radostí, aby neznamenalo masivní sociální a ekonomický propad, jako je tomu v mnoha případech právě dnes. 

Proto SPD přichází, kromě jiných návrhů a opatření,
s projektem tzv. manželské půjčky. 

Jak získat výhodnout finanční neúčelovou půjčku

Bude možno ji získat po uzavření manželství jako výhodnou finanční neúčelovou půjčku. Půjčka bude podmíněna tím, že alespoň jeden z manželů je plátcem daně z příjmu – ze zaměstnání nebo z podnikání.

Šlo by o úvěr ve výši 800 000 Kč, jehož splácení by se po narození 1. dítěte pozastavilo na dobu odpovídající době čerpání rodičovské dovolené v konkrétní rodině, narodí-li se 2. dítě, splácení půjčky se opět pozastaví na dobu čerpání rodičovské dovolené a polovina jistiny úvěru se odepíše. Pokud se rodičům narodí 3. dítě, povinnost splácet úvěr bude rodině zrušena zcela.

Tento program bude samozřejmě využitelný i pro rodiny, kde bylo již manželství uzavřeno před jejich vstupem v účinnost resp. pro páry, které již mají děti. Pro následné splácení půjček bude použit identický mechanismus s tím, že děti v rodině narozené budou od prvního v pořadí počítány až od okamžiku uzavření smlouvy o půjče. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama