PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2019 6:28:00

Pane premiére, proč neřešíte palčivý problém s dostupným a obecním bydlením?

Pane premiére, proč neřešíte palčivý problém s dostupným a obecním bydlením?

Komentář místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

 Institut INESAN zveřejnil reprezentativní výzkum, realizovaný pro Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.  Podle 93 procent dotázaných lidí v Česku je podpora v bydlení potřebná. Podle čtyř pětin respondentů současné počty sociálních bytů nestačí a 85 procent dotázaných podporuje vznik zákona, který by měl řešit právě oblast sociálního bydlení. S ohledem na požadavky veřejnosti se formou písemné interpelace ptám předsedy vlády Andreje Babiše, který má zákon o sociálním bydlení ve společném programu, ale vůbec ho neřeší, na následující:
  • Jakým způsobem podpoří vámi vedená vláda legislativní úpravu bydlení (tedy i tzv. sociální bydlení)?
  • V plánu legislativních prací na příští rok vidím až v termínu 12/2020 v gesci MMR návrh zákona o dostupnosti bydlení. Zahrnuje-li tento zákon i problematiku sociálního bydlení, proč se zákonem, po kterém je zjevná poptávka, a veřejnost i odborná veřejnost se shodují, že je potřebný, nepočítáte v termínu, který by umožnil jeho prosazení a přijetí během vašeho působení ve funkci?
  • Jak vámi vedená vláda podpoří obce, které by chtěly dostupnost bydlení řešit už nyní, ale stávající legislativa jim neposkytuje žádné garance, že je stát podpoří?
  • Program Výstavba není dostatečný – neposkytuje totiž garanci prostředků na úhradu sociální práce, která je v některých případech zcela nezbytná. Jak ho doplníte?

Výzkum, realizovaný institutem INESAN pro Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, naleznete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama