Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2011 15:04:09

Sladkovodní rybářství může být do budoucna naší velkou příležitostí

Sladkovodní rybářství může být do budoucna naší velkou příležitostí

Ministr zemědělství Petr Bendl se zúčastnil kontroly vánočního prodeje ryb.

K předvánoční době neodmyslitelně patří prodej ryb, zvláště kaprů. Veterinární inspekce prověřuje, zda probíhá podle platných nařízení. Ministr Petr Bendl se dnes v rámci pracovní cesty zúčastnil společně se zástupci Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce kontroly prodeje ryb v Hradci Králové na Baťkově náměstí a kontroly stánkových prodejců na Masarykově náměstí.

Minulý týden ministr zemědělství Petr Bendl na jednání v Bruselu obhajoval peníze na investice pro české rybáře. „Existuje řada pochybností o udržitelnosti dosavadního způsobu mořského rybolovu, a proto musíme sladkovodní rybářství vidět jako velkou budoucí příležitost, jak využít naše národní zkušenosti i přírodní bohatství. Proto jsem na posledním jednání v Bruselu obhajoval peníze na investice pro české rybáře. Ty jsou důležité pro posílení konkurenceschopnosti odvětví sladkovodního rybářství, k propagaci akvakultury a podpoře konzumace ryb, vzdělávání, výzkumu, včetně testování nových výrobků a technologií. Proto jsem dnes chtěl využít možnosti přesvědčit se, jaká je kultura prodeje a co a v jaké kvalitě si náš zákazník může koupit,“ řekl ministr Petr Bendl.
Prodejních míst je letos v celé republice zhruba dva tisíce. V Praze jich je k dnešnímu dni zhruba 175, nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji, a to 250, a nejméně v Karlovarském kraji, a to 38. To vyplývá z rozlohy kraje i počtu obyvatel. Inspektoři krajských veterinárních správ na těchto místech kontrolují, zda kádě s rybami mají dostatečný přívod, odtok a okysličování vody. Zajímají se o původ ryb, protože chov musí být pod veterinárním dozorem, a posuzují například odborný způsob zabíjení ryb předepsaným způsobem. Po zkušenostech z uplynulých let lze říci, že prodej v podstatě probíhá v souladu s předpisy a žádná velká pochybení inspektoři nezaznamenávají.

V roce 2011 zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce celkem 175 trhů, převážně farmářské. Celkem bylo při 1465 inspekcích kontrolováno více než 3 500 povinností a prověřeno bylo 1373 stánkařů, někteří i opakovaně. Předmětem kontrol byly: ohlašovací povinnost, hygienické požadavky, označování a obchodní úprava, spotřební lhůty, dodržování chladícího řetězce, jakost, vysledovatelnost a bezpečnost potravin. Kontrolovány jsou všechny druhy potravin, s výjimkou potravinářských aditiv, které nejsou na trzích uváděny do oběhu. Nejčastějším problémem bylo nedodržování hygienických požadavků a označování potravin. Častým nedostatkem je též porušení chladícího řetězce a chybějící doklady o původu zboží. Prodejcům jsou při kontrolách vysvětlovány jejich povinnosti, důsledně jsou také kontrolována uložená opatření, která mají vést k nápravě závadného stavu.
 
Tématy tiskového brífinku v Hradci Králové, kterého se zúčastnil ministr zemědělství Petr Bendl, ředitel Státní veterinární správy Milan Malena a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta, byly podpora sladkovodního rybářství v ČR ze strany MZe, kontrola prodeje kaprů a kontrola potravin. Ministr Petr Bendl při své pracovní cestě také navštívil zemědělský podnik a soukromou farmu.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama