Ing. Helena Sasová

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.01.2020 15:49:20

Důchodci daně neplatí?!

Důchodci daně neplatí?!

Vysoké daňové zatížení by si lidé lépe uvědomili, kdyby museli všechny daně odvádět sami, přímo, podobně jako je tomu právě u daně z příjmů.

Když se řekne daně, primárně si lidé představí daň z příjmů. Zaměstnanci si uvědomí, že jim zaměstnavatel sráží daň z každé výplaty a vidí to každý měsíc na své výplatní „pásce“. Podnikatelé si vybaví daň, kterou odvádějí ze zisku své firmy, řečeno zjednodušeně.

Část lidí si dále vybaví daň z přidané hodnoty, tj. DPH, která je díky obrovským restrikcím a problémům s kontrolním hlášením mezi lidmi poměrně známá.  Málokdo si ale uvědomí, že DPH není daň, kterou platí plátci DPH, ale konečný spotřebitel produktů.

A dostáváme se k meritu věci. Daně platí naprosto každý! Platí je nejen produktivní lidé, kteří mají příjmy z vytvořených hodnot, ale také důchodci ze svých důchodů, lidé se zdravotním postižením, ženy na mateřské dovolené, nezaměstnaní z podpory a dávek a dokonce i děti. Prostě každý, kdo si něco koupí. Většina daní je totiž skryta v cenách produktů. A není to jen zmiňované DPHáčko. V cenách všech produktů, ať už jsou to potraviny, oblečení, energie nebo služby, jsou ukryty další daně, např. silniční daň, spotřební daň, ekologické daně, daň z nemovitosti, daň z nabytí nemovitosti atd.

Lidé velice chybují ve svých úsudcích, když se staví laxně k výši spotřební daně s tím, že přeci nekouří a nepijí. Chyba lávky! Spotřební daň se kromě cigaret a alkoholu vztahuje také na pohonné hmoty a úvaha typu: „já nemám auto, mě se to netýká“ je opravdu naprosto zcestná. Cena pohonných hmot, která je značně navýšená právě v důsledku spotřební daně, se promítá do všech produktů. Do všech! Všechno se odněkud někam dopravuje. I ten rohlík v obchodě tam musel někdo dopravit a spotřeboval na to určité množství pohonných hmot. I mouku na ten rohlík musel někdo do pekáren dopravit, atd. Takže vysoká spotřební daň na pohonné hmoty, znamená celkové zdražení všeho.

Vysoké daňové zatížení by si lidé lépe uvědomili, kdyby museli všechny daně odvádět sami, přímo, podobně jako je tomu právě u daně z příjmů. Např. koupím si zboží za 121,- Kč a na účet finančního úřadu pošlu 21,- Kč DPH a např. 5,- podíl silniční daně, 3,- Kč daně z plynu, 1,- Kč daně z elektřiny, 7,- Kč spotřební daně atd., tedy 37,- Kč. Teprve tak by si lidé konečně uvědomili, jak obrovské daňové zatížení máme a proč proti tomu některé pravicové politické strany bojují. Jenže zmíněné nepřímé daně za lidi odvádějí výrobci a obchodníci, a lidé si je proto vůbec neuvědomují. A pokud neplatí ani daň z příjmů, protože mají nízké příjmy a po započtení slevy na poplatníka jim daňová povinnost nevznikne, nebývají nespokojeni.

Pokud tedy citelně vnímáte zvyšování cen, nežehrejte na výrobce a obchodníky, protože oni jsou v tom často nevině.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama