Mgr. Radko Martínek

  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2011 19:29:21

Návrh MŠMT dělá ze zřizovatelů škol pouhé „dofinancovatele“

Návrh MŠMT dělá ze zřizovatelů škol pouhé „dofinancovatele“

Kraj připomínkuje návrh reformy školství.

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy na tiskové konferenci představilo reformu financování regionálního školství. Návrh nového modelu  školství zpřístupnilo na webových stránkách ministerstva. Zároveň otevřelo diskuzi se zainteresovanými partnery – kraji, Svazem měst a obcí, asociacemi a sdruženími. Koncepční záměr změny sytému financování komentoval v úterním přímém přenosu ČT24 hejtman Radko Martínek.

 Připomínky hejtmana Martínka směřovaly například k ideálnímu počtu dětí ve třídách:  „Pokud poklesne počet žáků pod stanovený limit, tak kraje určitě nebudou mít prostředky na to, aby dofinancovaly tuto ztrátu.“ Vyjádřil obavu z toho, že se nový model dotkne zejména základních škol v kraji. Reforma financování by se dotkla v Pardubickém kraji 65 škol, z toho 34 nově. Navrhovaný systém je vstřícný pro mateřské školy a pro malotřídky. To, jaké budou optimální či minimální počty žáků, vzejde až z diskuze. „Ta má být na úrovni krajů ukončena 12. ledna 2012 a následně vyhodnocena,“ uvedl Jiří Hlava z odboru školství.

„Předloženým návrhem reformy financování je zřizovatel postaven do pozice pouhého „dofinancovatele“ .bez možnosti provést optimalizaci svých škol a jejich oborové struktury s dostatečným předstihem. Neumožňují to však ani stávající právní předpisy,“ upozornil hejtman na slabá místa návrhu. Domnívá se, že přerozdělování finančních prostředků by mělo zůstat v kompetenci krajů, které umí zohlednit specifické potřeby v rámci daného území.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama