JUDr. Jindřich Rajchl

Předseda strany Právo Respekt Odbornost
  • PRO 2022
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2020 4:30:32

Zlatý citron pro Xavera, aneb jak Luboš ukradl ČT její show

Zlatý citron pro Xavera, aneb jak Luboš ukradl ČT její show

Česká televize, Zlatý citrón, Kyselý citron, Luboš Xaver Veselý

Česká televize si zae jednou chtěla zahrát na nadřazeného morálního mentora a arbitra vkusu české mediální politické scény. Ve spolku "svých" veřejnoprávních hvězd s třešničkou na dortu ve formě uměleckého šéfa adorovaného Dejvického divadla Martina Myšičky v roli moderátora, chtěla hodit trošku bahínka na dvě úhlavní tváře české publicistiky, které reprezentují odvrácenou stranu měsíce - tedy diametrálně odlišný směr, než který propaguje náš kvazi veřejnoprávní moloch. 
Když odhlédnu od Michaely Jílkové, která dostala cenu za svou údajnou teatrálnost (taky mi tenhle styl úplně nesedí, ale každý politický pořad prostě nemůže být stejný, ne?), tak zbylé dva Kyselé citróny obdržel JAromír Soukup a Luboš Xaver Veselý - oba v podstatě za to, že měli být servilní vůči některým hostům svých pořadů, a to většinou ze současného vládního establishmentu. Bylo zcela nabíledni, jak se naše farizejská smetánka chtěla těmto dvěma moderátorům škodolibě vysmát a pokračovat dál ve své připravené krasojízdě. Všichni byli evidentně zaskočeni, když se Xaver najednou zvednul a pro cenu si hrdě nakráčel. Od té chvíle žádné ceny nikoho nezajímaly a všichni mluvili jen o jeho proslovu. Xaver jim celou tuhle estrádu v přímém přenosu ukradl.
Osobně cítím potřebu se Xavera na tomhle místě otevřeně zastat. A vlastně i Jaromíra Soukupa (kdyby cenu dostal jeho obskurní seriál Premiér, tak neřeknu ani slovo). Hlavním důvodem je fakt, že oba dostali tuto anticenu ČT nikoliv za styl, kterým moderují (jsem přesvědčen, že Xaver je spolu s Martinem Veselovským s přehledem nejvzdělanější a nejvtipnější politický moderátor v naší zemi), ale za nevyváženost a nekritické nadbíhání některým hostům. Což je u sokromě-právních publicstických pořadů absolutní nesmysl a ultimátní důkaz toho, jak jsou pánové z ČT odtržení od reality.
Soukromo-právní médium má, milá veřejnoprávní Česká televize, svaté právo hlásat svoji politickou linii, kterou podporuje. Podívejte se do mekky západní demokratické společnosti - americká mediální scéna je naprosto striktně vymezena na jednotlivé politické směry a vůbec se tím netají. Na jedné straně Fox News s nejpopulárnějším politickým pořadem v zemi Seana Hannityho, jenž stejně tak jako jeho kolegové Tucker Carlson či Laura Ingraham zcela nepokrytě razí trumpovskou konzervativní linii - s republikánskými hosty si stoprocentně notují a nahrávají jim na smeče, ty demokratické grilují na otevřeném ohni. To samé, jen v obráceném gardu předvádí NBC, v čele se svojí hvězdou Rachel Maddow, která si na objektivitu snad ani na minutu nehrála, či CNN, které je stoprocentní základnou liberálního křídla politické scény v USA. V téhle kolébce demokracie by nikoho ani nenapdalo tenhle koncept zpochybňovat. Prostě jsou to soukromé subjekty a ty se mohou profilovat zcela dle své libosti a svých názorových preferencí. O úspěchu či neúspěchu pak rozhoduje jen a jen divák. 
Naší milé ČT ale tenhle koncept překáží. Zajímavé ovšem je, že pouze z jedné strany politického spektra. Neštítí se tak udělait anticenu osobnosti, která může být pro někoho kontroverzní, ale která bez jakéhokoliv sporu moderuje své pořady s inteligencí, noblesou a hlubokým vhledem do problematiky. Což se o většině moderátorů v ČT rozhodně říct nedá. Naproti tomu ČT nevadí až trapně amatérské pokusy některých jiných médií, které kvalitní žurnalistiku neviděly ani z rychlíku. Pokud totiž jdete tím "správným" směrem, tak naprosto ubohý věcný obsah nevadí. Když jsem například viděl investigativní pokus Filipa Horkého o zmapování situace v současném Maďarsku (konkrétně o boji Orbánovy strany Fidesz s Georgem Sorosem), tak jsem nevěděl, jestli jsem zprávně v publicistické sekci a nebo jestli jsem omylem nepřeklikl na komediální pořady. Naprostá adorace všech blábolů, které tam chrlili hosté z neziskovek a matné útočné výpady vůči mluvčímu maďarské vlády ve mně vyvolávaly takové ty nepříjemné pocity, když je vám stydno za někoho, koho vidíte, ač s ním nemáte nic společného. Znáte to, ne? Když je vám hanba za někoho, jen když ho vidíte v televizi? Jenže tahle reportáž (a desítky jí podobných, které nám liberální moderátorské rychlokvašky chrlí ze všech směrů, ČT nevadí. Kdo plave s námi, je náš kamarád. 
Seznam.cz (a jiná liberální média) má samozřejmě také plné právo produkovat nekritické pořady v politickém směru, kterému straní. Jak už jsem uvedl výše, je to svaté právo každého soukromého média v téhle zemi. Jen bych očekával, že naše šlechta z ČT by mohla více dbát na kvalitu a nikoliv na to, který směr daní moderátoři reprezentují. Takhle to toiž trochu vypadá, že jim u Xavera více vadí jeho politická orientace a že tuhle anticenu dostal zejména za jeho výpad proti Hlídacímu psovi a nezvládnutému pořadu z produkce Newsroom 24.
A nebo jim možná vadí právě to, že jim Xaver krade čím dál tím více diváků. Aby s tím ale něco udělali, tak by se místo udílení anticen svému názorovému oponentovi, měli zamyslet nad kvalitou vlastní publicstiky. Ta je totiž rok od roku žalostnější. Pak se člověk těžko může divit, že jim Xaver se svojí XTV ukradne nejen jejich trapnou show, ale i další tisícovky diváků. Je totiž prostě lepší. Což dokazuje už jen ten fakt, že z celých slavných Trilobitů zajímá širší veřejnost jen a jen jeho výstup.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama