MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2020 6:33:00

Řešíme krizi dostupnosti bydlení

Řešíme krizi dostupnosti bydlení

Komentář na facebookovém profilu k politice bydlení

Řešíme krizi dostupnosti bydlení!

Věděli jste, že se loni v Praze zahájilo 5 429 staveb bytů? To je nejvíc od roku 2008 a dvojnásobně víc oproti roku 2018! Náměstek Petr Hlaváček navíc předpokládá, že letos se bude číslo díky odstraňování administrativních překážek ještě zvyšovat. Chceme se dostat přes 6000 zahájených staveb bytů ročně!

Hana Kordová Marvanová zase připravuje projekt družstevního bydlení s podporou města. Vypadá to, že příští rok už by se mohlo začít stavět. Město si v rámci tohoto projektu slibuje až 500 bytů ročně, které budou vznikat na pozemcích města, a tak budou cenově dostupnější.

Kolegyně Marvanová se zabývá také situací s Airbnb. Na základě podrobné právní analýzy, kterou rada dostala, je nepochybné, že město nemá dostatečné zákonné nástroje k tomu, aby problémy s Airbnb samo řešilo. Proto navrhujeme zavést do zákonů legislativní změny, aby město mohlo získávat od ubytovacích platforem informace nebo aby Airbnb provozovatelé potřebovali souhlas ostatních vlastníků v domě.

Původní myšlenka sdíleného bydlení je totiž chtěná. Nesmí se zní ale stát nekontrolovatelný byznys rozlezlý do bytových domů.

V neposlední řadě také opravujeme městské byty a podporujeme sociální bydlení. Dostáváme první rodiny s dětmi z ubytoven a pomáháme i dalším lidem v bytové nouzi získat důstojné bydlení. Jedná se například o seniory v azylových domech nebo o mladé lidi s autismem. A to díky skvělé spolupráci tandemu Adam Zábranský a Mileny Johnové.

Nebudeme si lhát do kapsy, jednoduchý recept na vyřešení krize dostupnosti bydlení neexistuje, a tak musíme být realisté. Dostupné bydlení v Praze bude ještě dlouho nedostatkovým zbožím. Čelíme i světovým trendům překotného obydlování metropolí. Podnikáme ale všechny kroky, které můžeme, aby se v Praze dalo lépe žít. Na to se můžete spolehnout. Ostatně sami vidíte, kolik radních se tématu věnuje. Je to jedna z našich priorit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama