Mgr. Pavel Fischer

  • BPP
  • Praha 12
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2020 11:22:00

Zdá se mi, že nemáme příliš na výběr

Zdá se mi, že nemáme příliš na výběr

Projev na 16. schůzi Senátu 19. února 2019 – volba předsedy Senátu

 Vážený pane předsedající, dámy a pánové, milí přátelé.

Chtěl jsem vzdát hold Jaroslavu Kuberovi, odešel od nedokončené práce, kulisy, které nám připravil, jsou takové, že dnes o nich píše už i agentura Reuters. Ukazuje se totiž, že z dokumentů, které byly dnes zveřejněny na webu Aktuálně.cz, čelil náš předseda, předseda této komory, velmi tvrdému tlaku ve věci přípravy své zamýšlené návštěvy na Tchaj-wanu. V tom dokumentu se píše, cituji, budete platit. Pod dokumentem je razítko Čínské lidové republiky, resp. její ambasády. Dokument přijala Kancelář prezidenta republiky. Zdá se mi, že nemáme příliš na výběr, abychom si položili otázku, co se s tímto dokumentem bude dít. Určitě se jednou bude vyučovat na diplomatické akademii, bude k němu chybět ještě jedna kapitola, a to je, jak odpověděla Kancelář prezidenta republiky nebo české instituce. To nevíme. Ale víme, jak může zareagovat Senát. Zdá se, že tak jako cítíme, že Senát může být pojistkou a musí plnit svoji ústavní roli tam, kde je třeba, tak bychom se měli postavit za svého zesnulého předsedu, protože tady je přece jen ve hře nejenom jeho jméno, ale suverenita naší země, autonomie, rozhodování demokratických institucí. Proto jsem chtěl, dříve než bude volba, poprosit naše dva kandidáty, aby se jenom krátce zmínili k tomu záměru navštívit Tchaj-wan, který Jaroslav Kubera měl tak na srdci. Jak víte, tak náš výbor k tomu přijal usnesení, podpůrné usnesení, a protože už dnes, za chvilku budeme hlasovat, já bych rád jenom měl v této věci jasno, protože se jedná skutečně o ústavu a o instituci naší země.

Suverenita přece vychází z toho, že máme demokraticky otevřenou debatu, zdá se mi, že bychom se měli i k této otázce, která je tak citlivě dnes znovu zpátky na stole, nějakým způsobem vyslovit.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama