MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2020 17:08:00

Lidé starší 55 let nabízí trhu práce velký nevyužitý potenciál

Lidé starší 55 let nabízí trhu práce velký nevyužitý potenciál

Poslanec Kaňkovský uspořádal seminář s názvem "Stříbrná ekonomika: jak podpořit potenciál a zaměstnávání lidí 55+"

V prostorách Poslanecké sněmovny se ve středu dopoledne uskutečnil seminář s názvem „Stříbrná ekonomika: jak podpořit potenciál a zaměstnávání lidí 55+“, který uspořádal lékař a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský ve spolupráci s Chartou Diverzity a Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku a Konrad-Adenauer-Stiftung. Cílem semináře bylo otevřít téma zaměstnávání osob předdůchodového a důchodového věku.

„Opakovaně se setkávám jako lékař, ale i jako politik s lidmi ve věkové kategorii 50+, kteří ve chvíli, kdy z různých důvodů ztratili zaměstnání, se náhle ocitli v bludném kruhu, kdy nebyly schopni dlouhé měsíce, někdy i roky, sehnat nové zaměstnání. Stejně tak vnímám problémy lidí 50+, které trápí nějaký zdravotní handicap, který je limituje ve výkonu jejich povolání a mají problém dále vykonávat profesi, které se doposud věnovali," řekl Kaňkovský s tím, že je potřeba najít konkrétní řešení, jak lidem v předdůchodovém a důchodovém věku pomoci.

Lidé starší 55 let nabízí trhu práce velký nevyužitý potenciál. Disponují řadou znalostí a dovedností, praxí, která se z mnoha oborů vytrácí a chybí. Přitom z hlediska stárnutí a finančního řešení důchodů by se tímto tématem měly zabývat nejen firmy, ale i stát.

„V průběhu příštích 20 let budeme mít ve věkové kategorii 60+ o 1 milion obyvatel víc oproti dnešku. Na schopnosti zaměstnat lidí 55+ bude záviset schopnost udržet ekonomický a sociální systém,“ zmínil Filip Pertold, výzkumný pracovník  think-tanku IDEA při CERGE-EI.

"Klíčová je spolupráce a dialog státu a zaměstnavatelů, zodpovědné firmy nabízí svým zaměstnancům v kategorii 55+ řadu nástrojů flexibility a benefitů," uvedl Pavel Štern, programový ředitel, Byznys pro společnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama