Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2020 9:26:38

Sluníčkáři od Čaputové a Kisky ve slovenských volbách velice propadli!

Sluníčkáři od Čaputové a Kisky ve slovenských volbách velice propadli!

Slováci v sobotu zvolili 150 nových poslanců do Národní rady Slovenské republiky. Do boje o poslanecká křesla vyslalo své zástupce 25 politických stran a hnutí.

Hnutí SPD nehledě na programové rozdíly gratuluje straně Igora Matoviče Obyčejní lidé (OL’aNO), která mimo jiné prosazuje i přímou demokracii, k vítězství ve slovenských volbách. Gratulujeme také k výbornému třetímu místu straně Sme rodina, která je spolu s SPD členem evropské vlastenecké frakce Identita a demokracie v čele s Matteem Salvinim a Merine Le Pen. Velkým propadákem naopak skončili sluníčkáři prezidentky Zuzany Čaputové Progresivní Slovensko/Spolu (koalice se nedostala do Národní rady) a strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky, což je dobrá zpráva pro celé Slovensko a zklamání pro všechny liberální neomarxisty v čele s Evropskou unií.

Od poloviny února platilo na Slovensku moratorium na zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů, byť samotné zjišťování dat bylo možné. Tyto průzkumy předurčovaly, že o vítězství svede boj protikorupční hnutí OL‘aNO Igora Matoviče a doposud vládnoucí SMER–SD expremiéra Roberta Fica a že se do Národní rady dostane celkem sedm stran, hnutí a koalic.

A jak to nakonec dopadlo? Vítězem slovenských voleb do Národní rady se stalo opoziční slovenské hnutí OL‘aNO, čímž se potvrdily předvolební průzkumy. Celkem mu vyjádřilo podporu těsně nad 25 procent voličů. OL‘aNO pod vedením Igora Matoviče tak začne hledat koaliční partnery do nové vlády. Dosavadní nejsilnější vládní strana SMER–SD Roberta Fica skončila druhá se ziskem přes 18 procent hlasů. Slovenský premiér a volební lídr SMERU Peter Pellegrini už Matovičovi poblahopřál a připustil pravděpodobný odchod strany do opozice. Na třetí příčce se v těchto volbách umístilo opoziční hnutí Sme rodina se ziskem nad 8 procent, čtvrtá skončila pravicová strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) se ziskem těsně pod 8 procent. Do Národní rady se ještě dostala se ziskem těsně nad 6 procent Svoboda a solidarita a jako poslední se ziskem pod 6 procent strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky. V těchto volbách zaznamenala porážku koalice neparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu, která loni na Slovensku vyhrála volby do Evropského parlamentu. Z Progresivního Slovenska rovněž vzešla nynější prezidentka Zuzana Čaputová. Celkem k volbám přišlo 66 procent oprávněných voličů. Nejvíce preferenčních hlasů získal Igor Matovič (skoro 480.000), kterého následoval Peter Pellegrini, a třetí příčku obsadil Robert Fico.

Hnutí SPD bere na vědomí výsledky voleb do Národní rady Slovenské republiky a pevně doufá, že nová vláda bude stát po boku států V4 v prosazování společných zájmů, a to převážně v otázkách imigrace.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama