Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2020 15:53:00

Pomoc Řecku je potřeba zásadní, technická i politická

Pomoc Řecku je potřeba zásadní, technická i politická

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2020 – k informaci vlády k situaci na hranici Řecka a Turecka

 Dobré dopoledne vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážení členové vlády,

myslel jsem, že vystoupím ráno někdy okolo půl desáté, takže jsem to měl připravené delší, takže se budu snažit být stručný. Já jsem rád, že se dostal tento bod s názvem Informace o postoji vlády k situaci na řecko-tureckých hranicích. Na bod jednání, my jsme navrhovali podobný bod, ale jsme rádi, že i tento bod nakonec prošel, tím, že tady nad ním jednáme. Já myslím, že je nám všem naprosto jasné, že pomoc Řecku je nutná a myslím si, že ta pomoc by měla být v prvé řadě technická a politická. A nejsem si úplně jistý, jestli tak, jak je to v tom návrhu usnesení, jestli je to dostatečně silná pozice, kterou bychom v podstatě dali mandát vládě nebo ministrovi vnitra vyjednávat.

Chtěl bych říct, že co se týká k té pomoci policie, tak samozřejmě je ta pomoc symbolická, protože řekněme si na rovinu, že dvacet policistů, kteří tam budou ve směnách, někde z nich bude odpočívat, někdo z nich bude nemocen, tak je to v podstatě pět policistů na jednu směnu, takže je to opravdu minimální počet, který jsme vůbec schopni vyčlenit. Když k tomu připočítám to, že u nás nejsou doplněny počty policistů a samozřejmě bylo zrušeno třeba čtyři tisíce pět set tabulkových míst při zrušení těch pluků, které byly na ochranu naší hranice po našem vstupu do Schengenu v roce 2004. Co se týká armády, tak samozřejmě Řecko má jednu z největších armád, co se týká armád v Evropě vůbec. Takže to je, myslím, to by nedávalo nonsense. A opravdu to ani svým způsobem nejde, ale k tomu se ještě dostanu, určité výjimky by tam byly, ale chtěl bych se tady zmínit o tom, že zanedlouho budeme tady na jednání Poslanecké sněmovny projednávat návrh na působení sil a prostředků Ministerstva obrany v zahraničních operacích na roku 2021 a 2022. A toto by měla být indicie pro vládu, aby se třeba zahájila jednání se Severní Makedonií, Černou Horou, Srbskem, Maďarskem, a zjistit třeba jejich aktuální potřeby pro ochranu jejich zemí na státních hranicích a nebo na jejich území, třeba na balkánské trase. Dávám to jako námět na reportáž. Samozřejmě co se týká armády, chtěl bych vidět postoj vlády České republiky, kdyby Řecko požádalo podle článku čtyři Washingtonské smlouvy, jak by se k tomu Česká republika a naše vláda postavila, protože nevím, kterému spojenci v NATU potom máme pomáhat, jestli Řecku nebo Turecku. Takže to bych tady chtěl také zmínit.

Co se týká finanční pomoci, jsem přesvědčen o tom, že ta finanční pomoc, která byla panem ministrem vnitra navrhována ve výši jednoho milionu euro, tedy asi dvaceti pěti milionu korun ve srovnání s tím, že má jít tři sta milionu korun letos do Maroka na boj s migrací, tak že ta částka je nízká. Chtěl bych jenom říci, že i co se týká třeba diplomacie, že by slovo vlády mohlo být silnější. To znamená, že možná si mohl ministr nebo by si měl ministr zahraničí povolat tureckého velvyslance, aby vysvětlil jaké jsou účely těch tureckých akcí v Sýrii. Možná bychom také mohli zvážit, jestli neodvoláme našeho velvyslance z Turecka, ale to je jen námět, který uvidíme jakým způsobem bude načten ten návrh usnesení. My k němu budeme mít možná ještě nějaké připomínky a budeme ho chtít modifikovat, takže jen bych chtěl říct, že pro nás je klíčové pro SPD, aby byla obrana a ochrana Schengenského prostoru zajištěna a myslím si, že ta pomoc Řecku je potřeba zásadní, co se týká technické a politické, a proto my jsme pro to, aby i při tom, že bude modifikován ten návrh toho usnesení, tak jsme připraveni za Poslanecký klub SPD toto usnesení podpořit.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama