Radek Koten

  • SPD
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2020 16:39:00

Žádná vnější ochrana hranice Schengenu není

Žádná vnější ochrana hranice Schengenu není

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2020 – k informaci vlády k situaci na hranici Řecka a Turecka

 Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji, pane předsedající.

Já bych tady v této souvislosti zmínil několik faktů. Něco z toho už zde zaznělo, něco nikoliv. Turecko vstoupilo do Sýrie jako člen NATO, je to velice nebezpečná situace. Myslím si, že Turecko tím svým vydíráním chce pouze další peníze pro to své vojenské angažmá v Sýrii a potřebuje tímto způsobem vydírat Evropskou unii, aby dostalo další peníze. Má to několik rovin. Samozřejmě tím vstupem do Sýrie generuje další uprchlíky, další uprchlickou vlnu, která se tedy zvedá a míří dál do Evropy.

Pomoc Řecku je tím pádem pro nás poměrně značně klíčová, protože vzhledem k množství těch migrantů, které z území Turecka míří přes Řecko dál do Evropy, tak si myslím, že je naprosto klíčová a Česká republika i na základě informací, které zde zazněly, by měla na základě té řecké žádosti tedy vyhovět a tu pomoc poskytnout právě v tom rozmezí, v jakém to řecká strana chce.

Co se týká těch migračních tras, tak už Maďarsko a Viktor Orbán tím svým naprosto rozhodným postojem k migraci vybudováním plotu supluje vlastně to, co tady Evropská unie neudělala za celých dlouhých pět šest let, protože žádná ochrana vnější hranice schengenského prostoru dosud nefunguje. To znamená, že ti migranti, kteří se rozhodnou, že budou migrovat směr Německo nebo Švédsko nebo jakékoliv další místo západní Evropy, tak mají vlastně téměř volnou cestu.

Z doby, kdy ještě byl ministrem vnitra Itálie pan Salvini, tak víme, že ty neziskovky, které vozily migranty od libyjských břehů do italských přístavů, měly v té chvíli, bych řekl, smůlu. Co se týká neziskových organizací, tak ty neziskové organizace jsou podporovány i z rozpočtu Evropské unie a z dalších rozpočtů členských států a právě ty neziskovky nám sem ty migranty z toho afrického kontinentu a z dalších částí vlastně naváží. Takže my si ten problém ještě financujeme.

My jsme podali novelu zákona u nás, co se týká neziskových organizací, je to novela občanského zákoníku, aby peníze, které by byly od zahraničních dárců, byly zveřejněny na transparentních účtech u těch neziskových organizací. No a vida, vláda dala zamítavé stanovisko k tomuto návrhu - už dvanáct dnů po tom, co jsem tu novelu zákona nahrál do systému. Už za dvanáct dnů tam bylo negativní stanovisko. Takže i tato vláda podporuje ty neziskové organizace, které potom mají snahu dovážet do Evropské unie i k nám uprchlíky. A my tady na to celou dobu upozorňujeme, ale bohužel až teď se ostatní strany vzpamatovávají, když je tady hrozba téměř čtyř milionů uprchlíků, kteří čekají na hranicích Řecka a chtějí se dostat do Evropské unie.

Co se týká ještě jedné věci, která zazněla někde v Německu, možná na půdě Evropské unie, tuším, že to bylo buď v loňském nebo předloňském roce, kdy se dokonce uvažovalo o vstupu Turecka do Evropské unie. To si myslím, že by byl naprostý nonsens, který by se mohl stát, protože to, že jsme se tady bavili o nějakých vízech atd., to je jedna věc, ale vstupem Turecka do Evropské unie, o kterém se uvažovalo a který tehdy měl turecký prezident v nějakých podmínkách, aby zabránil dalšímu posunu migrantů do Evropy, to vidíme, že stejně tedy nedodržel - my tady nedodržujeme ani další věci z Dublinského protokolu, že první bezpečná země má být útočištěm pro migranty, protože my vlastně tolerujeme to, že se ti migranti zpátky nerealokují, zůstávají a nebo se posouvají do dalších zemí a ta návratová politika také selhává. Takže já jenom vidím, že Evropská unie má plná ústa všech možných opatření, jakým způsobem to vyřeší, ale přesto se střílí sama sebe do vlastní nohy tím, že sponzoruje a štědře sponzoruje neziskové organizace, které putují mezi hranicemi Libye, Itálie, Španělska apod., i Řecka, a dovážejí tam nelegální migranty. Takže podle mého soudu je naprosto jednoznačně nutné napřed omezit peníze neziskovým organizacím, které tuto činnost páchají - já si tady dovoluji tvrdit, že dokonce ony tím, jakým způsobem sem ty nelegální migranty dovážejí, se dokonce dopouštějí i nějakých trestných činů obchodování s lidmi apod. nebo dovozu lidí na jiné kontinenty. Takže pokud nevyřešíme úplně ten základ, tzn. že Evropská unie to aktivně podporuje a podporuje to i finančně, tak se tady můžeme bavit pořád o nějakých usneseních a můžeme dávat pořád, jakým způsobem zabránit té migraci, ale pokud neuděláme tady tu první věc, pak budou pořád následovat a pořád následovat všechny ty kroky, které jsou. Není žádná vnější ochrana hranice Schengenu a pořád ji neděláme. Tak já nevím no, je potřeba opravdu se k tomu postavit čelem a v Evropské unii prosazovat to maďarské řešení.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama