Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2020 18:48:00

Zveřejňování právních předpisů je roztříštěné, nejednotné a nepřehledné

Zveřejňování právních předpisů je roztříštěné, nejednotné a nepřehledné

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2020 k návrhu zákona o Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů

 Děkuji. Dovolte mi, abych v rámci prvního čtení představil vládní návrh zákona o Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů. Tento návrh zákona směřuje k nápravě nedostatků současné právní úpravy publikace právních předpisů územních samosprávných celků a právních předpisů správních úřadů s jinou než celostátní působností, které nejsou vyhlašovány ve Sbírce zákonů.

Současné zákony podmiňují platnost právního předpisu územního samosprávného celku vyhlášením, které se provede vyvěšením právního předpisu na úřední desce obecního úřadu v případě obecních předpisů, nebo vyhlášením ve Věstníku právních předpisů kraje, případně ve Sbírce právních předpisů hlavního města Prahy. Kromě toho ukládají příslušné zákony územním samosprávám zaslat obecně závazné vyhlášky a nařízení příslušným dozorovým orgánům. Zveřejňování právních předpisů správních úřadů, které nemají celostátní působnost, je v právních předpisech upraveno roztříštěně, nejednotně a nepřehledně a stávající úprava tak vykazuje nedostatky zejména ve vztahu k ústavnímu principu dostupnosti práva, to znamená poznatelnosti práva ze strany jeho adresátů, a nezajišťuje informovanost adresátů těchto právních norem v takové míře, kterou by s ohledem na současný stav informačních technologií bylo možné považovat za optimální.

Navrhovaným řešením je zřízení Sbírky právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů, jejímž správcem bude Ministerstvo vnitra. Sbírka bude veřejně přístupná a bude to veřejně přístupný elektronický informační systém. Využívat tyto databáze bude moci kdokoliv a vznikne ucelená moderní databáze, v níž bude možné vyhledat a seznámit se s obsahem obecně závazných vyhlášek a nařízení všech územních samosprávných celků v České republice, a sbírka bude sloužit i k vyhlášení těch právních předpisů správních úřadů, které nejsou publikovány ve Sbírce zákonů, a rovněž ke zveřejňování některých dalších dokumentů relevantních pro výkon veřejné správy, které jsou dosud publikovány roztříštěně a k jejich vyhledání je proto třeba využít vícero prostředků.

Tento návrh je doprovázen návrhem novel několika zákonů, které v současnosti obsahují pravidla publikace různých právních předpisů, které nejsou vyhlašovány ve Sbírce zákonů, a tento návrh změnového zákona má číslo tisku 576 a je to další tisk v pořadí.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama