Miroslava Němcová

  • ODS
  • Praha 1
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2020 18:00:00

Pan Berkovec dluží těm lidem omluvu

Pan Berkovec dluží těm lidem omluvu

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2020, návrh na volbu členů Rady České televize.

Dobrý den. Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolte několik poznámek před volbou členů Rad Českého rozhlasu a České televize v rozpravě, která právě probíhá, také z mé strany jako členky volebního výboru.

Musím říci, že volební výbor neměl jednoduchou pozici, protože dnes máme volit šest členů Rady České televize a dva členy Rady Českého rozhlasu. Jak již bylo řečeno předsedou volební komise Poslanecké sněmovny, na šest členů Rady České televize se přihlásilo 86 uchazečů, z nichž volební výbor musel vybrat 18, tedy trojnásobek obsazovaných míst.

Sama za sebe chci říci, že ten výběr pro mě osobně byl složitý, protože z těch 86 to byly výjimečné, z velké části výjimečné osobnosti, které přicházely a byly navrženy z akademického světa, spoustu návrhů nebo řadu návrhů podala například Karlova univerzita, různé její fakulty, různé ctihodné ostatní instituce České republiky. Opakuji, že pro mě osobně, a byla jsem maximum možného času přítomna na jednání výboru během jednotlivých slyšení, tak většina z uchazečů splnila kritéria, která já bych si představovala, že člen Rady České televize nebo člen Rady Českého rozhlasu má splňovat. Tím pádem to byl složitý výběr, protože když máte rozhodovat z 86, zúžit svůj výběr na 18, tak je to velmi obtížné.

Chci říci, že od včerejška, kdy se objevil ten mail pana předsedy Berkovce, se mi někteří z těchto tehdy nominovaných lidí do rady ozvali. Byli to jak ti, kteří nebyli vybráni do skupiny 18, a můžete si říct, aha, tak ti neúspěšní se ozývají, ale byli to i ti, kteří vybráni byli a jsou konsternováni z toho, co se vlastně ukázalo jako realita při výběru členů Rady České televize. Nemluvím teď o Radě Českého rozhlasu, k tomu se ještě vrátím. Byli konsternováni proto, protože jsou to ctihodné osobnosti, které celým svým životem prokázali svou odbornost a schopnost zastávat plnohodnotně funkci, která na ně klade nároky takové, aby byli schopni dostát zákonu, který od členů těchto rad vyžaduje, aby posuzovali objektivitu, vyváženost, a zároveň aby byli těmi voliteli budoucích ředitelů těchto institucí.

Myslím si, že Poslanecká sněmovna, možná ani ne Poslanecká sněmovna, ale pan poslanec Berkovec dluží těmto lidem omluvu. Pokud se k tomu sám neodhodlá, tak z tohoto místa se já všem těm, kteří se těch veřejných slyšení účastnili, a ta veřejná slyšení probíhala non-stop tři dny, tak se jim omlouvám. Omlouvám se těm, kteří se o sobě dočetli ty nehoráznosti, které ve svém shrnutí připomínají nějaké kádrovácké, estébácké složky. Je to opravdu profesionálně zpracované kompro na jednotlivé osoby. A dozvídám se, že toto kompro bylo rozesláno některým členům poslaneckého klubu hnutí ANO. Ne všem. Někteří tento materiál nedostali a diví se, co je v něm napsáno, a chodí se ptát a teď si to zjišťují.

Já nejsem ochotna tady ten text číst, protože mně to přijde tak nehorázné a odporné, že si myslím, že ani nejsem schopna takovéhle věci tady číst. Pokud o ně máte zájem, chcete vědět, co váš pan předseda volebního výboru vám rozeslal, požádejte si ho uvnitř klubu, ať vám to rozešle i těm, na které zapomněl, ať už cíleně, nebo omylem. A prosím, posuďte, do jaké míry odpovídají tyto jeho úvahy, jak říká, že jsou to jeho úvahy, jak odpovídají tomu, jak se máte zachovat vy jako poslanci.

Chtěla bych říct jednu poznámku, která se týká toho, že skutečně v tom materiálu, jak obeslal pan předseda Berkovec jednotlivé členy, tak jde o to, aby byl odvolán pan ředitel Petr Dvořák ze své funkce. Byly tady už zmiňovány ostatními mými předřečníky hlavní kvality, které v tomto výběru pan předseda Berkovec upřednostňuje, to jest loajalita k hnutí ANO, loajalita k Andreji Babišovi. Rozhodně mi tedy přijde šílené, že se tam uvádí u každého navrženého, jestli je, nebo není signatářem Milionu chvilek. To se dočtete u každého jména. Signatář Milionu chvilek. Připadá vám to normální? To je jako signatář Charty 77, což bylo psí znamení pro každého, kdo se dostal do takovéhoto uskupení, tak najednou byl nepřítelem společnosti. Tohleto tam se všechno dočtete. (Velký hluk v sále.)

A já bych se chtěla zastavit u jednoho jména, jakkoli nechci zveřejňovat ta ostatní.

Martin Schmarcz říká, že za ním přišel nějaký člověk, který se, snad to nepletu, jmenuje Michal Walter Kraft a ptal se ho, jestli bude pro odvolání ředitele Petra Dvořáka, anebo nebude. Pokud bude, tak bude na té správné hromádce, říká Martin Schmarcz v rozhovoru, a pokud nebude pro odvolání Petra Dvořáka, bude na té špatné hromádce. Jinak řečeno, při přípravě materiálu, který pan předseda Berkovec rozeslal, byli zřejmě oslovováni ti, o kterých dnes budeme rozhodovat ve volbě, a jediným kritériem měla být loajalita k ANO, k hnutí ANO, k Andreji Babišovi a požadavek na odvolání Petra Dvořáka. Tohleto se tam objevuje. Martin Schmarcz o tom mluví.

A proč o tom mluvím já? Protože si myslím, že nejsme způsobilí dnes přistoupit k volbě členů Rady České televize.

Volební výbor - padají tady návrhy na to, aby byl odvolán jeho předseda. Pokud se tak stane, což já teď nevím, tak nastoupí nový předseda. Podle mě by bylo žádoucí, aby nový předseda svolal volební výbor, aby volební výbor posoudil dosah toho dokumentu, o kterém tady dnes mluvíme, a zároveň aby volební výbor požádal všech těch 18 lidí, kteří byli vybráni, aby přišli na volební výbor a sdělili nám, jestli také byli někým osloveni, například panem Kraftem, nebo panem předsedou Berkovcem, nebo někým jiným, kdo ten materiál psal, to já nevím, aby nám sdělili, jestli také oni dostali tu výzvu: budete odvolávat, nebo nebudete odvolávat, budete na té správné hromádce, nebo budete na té špatné hromádce.

Bez těchto zjištění, bez ujasnění si této věci jsem přesvědčena, že nemá Poslanecká sněmovna dnes přistoupit k této volbě. A proto navrhuji, bude to můj návrh, abychom volbu členů do Rady České televize dnes přerušili, a to do doby, než zasedne volební výbor, do doby, než bude odvolán předseda tohoto výboru Berkovec a zvolen nový předseda a než budou posouzeny všechny okolnosti, které jsme se z toho mailu dozvěděli.

Potom bych chtěla ještě poznamenat jednu věc, a ta se týká toho, kdo to vlastně psal. Asi by bylo žádoucí, aby tady předstoupil pan předseda Berkovec, protože já osobně se nedomnívám, že to je všechno jeho úvaha a jeho formulace a jeho text, že mu s ním někdo pomáhal. A v duchu toho, co říká pan předseda vlády na tiskové konferenci ministru zdravotnictví, tak já chci slyšet to jméno, kdo to tedy psal. Nebuďte tak slušnej, pane předsedo, řekněte to jméno. Takhle se to u vás asi dělá.

Poznámku k Českému rozhlasu. Proč je taková mela kolem České televize a takové ticho kolem Českého rozhlasu? Dnes budeme volit členy do rady rozhlasu i do rady televize. Kolem členů Rady České televize chodí mail, kdo je, nebo není signatář nevím čeho, kdo se s kým přátelí, kdo se s kým schází, ke komu má blízko, jak moc má rád ANO, jestli má rád dost Andreje Babiše. A k členům Českého rozhlasu nic takového nechodí.

Znamená to, že hnutí ANO už ví, že Český rozhlas má vybojovaný, že tam už jaksi je na svém, že tam už nemusí se tolik trápit, jestli mu půjdu, nebo nepůjdou na ruku, zatímco u České televize ještě tuto jistotu nemá. Proto je mezi těmito institucemi takový rozdíl v tom přístupu z rozhodujícího hnutí uvnitř Poslanecké sněmovny.

Já jsem přesvědčena o tom, že jsme svědky něčeho, co je varovným signálem, měli bychom se k tomu postavit, a proto trvám na tom svém návrhu, který jsem zde přednesla a děkuji vám všem za pozornost.

Ano, děkuji, pane místopředsedo. A zároveň se chci omluvit všem, kteří tento můj návrh slyšeli teď poprvé, neměla jsem čas ho s nimi konzultovat. Rozumím tomu, že jsou nyní v časovém pressu a nemají dost čas si rozmyslet, jestli to odpovídá jejich představě, postupu, nebo nikoliv, tak se vám všem omlouvám.

Můj návrh zní takto: Poslanecká sněmovna přerušuje bod číslo 189 - Návrh na volbu členů Rady České televize do doby, než bude odvolán ze své pozice předseda volebního výboru Stanislav Berkovec a zvolen jeho následník, a do doby, než zasedne volební výbor a projedná e-mail, který koloval Poslaneckou sněmovnou a zaujme k němu své stanovisko.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama