Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2020 11:56:26

Přežije lidstvo?

Přežije lidstvo?

Koronavirus se stává mediálním tématem číslo 1. Tomu se vzhledem k vývoji teď již i oficiálně pandemie nikdo nediví. Články se předhánějí v popisech toho či onoho nakaženého, v rozhovorech s odborníky, sledované jsou různé tiskové konference.

Koronavirus se stává mediálním tématem číslo 1. Tomu se vzhledem k vývoji teď již i oficiálně pandemie nikdo nediví. Články se předhánějí v popisech toho či onoho nakaženého, v rozhovorech s odborníky, sledované jsou různé tiskové konference. Mnozí mají oprávněný strach o sebe a své blízké, mnozí se i v této situaci snaží válet tu svou kuličku jak příslovečný brouk dál (třeba Jan Hrušínský) nebo dokonce na neštěstí druhých parazitovat.

Člověk ale nemusí být ani fanda sci-fi, aby si uvědomil, jak křehká je naše „vyspělá“ a přetechnizovaná civilizace. Že není otázka, zda přijde nějaká epidemie, ale kdy přijde. Stejně jako u jiných pohrom a katastrof, v přírodě probíhá neustálý boj o přežití a ten se týká samozřejmě i virů či bakterií. A na to musíme být zkrátka vždy připraveni.

Před několika měsíci mnozí nadutě oslavovali 30 let od majetkového převratu, který znamenal i konec komplexní zdravotní prevence a výskyt již jednou vymýcených chorob, ztrátu potravinové soběstačnosti, nekontrolovaný pohyb i rizikových osob po našem území, konec výuky branné výchovy, takže lidé nevědí, jak si počínat, ani jak si třeba mýt správně ruce. Likvidaci civilní obrany a skladů, takže má stát nouzové zásoby jen na 1,3 dne, zatímco dříve to bylo na měsíce.

Kriticky vidím jako občan i přijatá nesystematická a pozdní opatření.  Nejprve to bylo hihihi, nás se to netýká, jsme v bezpečí a máme všeho dostatek, včetně roušek a dezinfekce. Pak najednou zděšení, že se tu něco objevilo. Pak přišel úděs, že se počty nakažených množí u vracejících se návštěvníků Itálie. Ano, reagovalo se – doktoři měli chodit za rizikovými pacienty, doporučila se i jejich karanténa. Začaly namátkové kontroly na hranicích. Pak se zrušily akce nad 100 lidí a zavřely se školy. Ale vždy až krok pozadu za postupující epidemií.

Místo aby se včas, před zavlečením koronaviru na naše území, zavedly povinné kontroly příchozích a karanténa. Aby se případně včas zavřely hranice. Aby se včas distribuovaly ochranné pomůcky. Aby se včas oddělili zdraví lidé od nemocných a zajistila se péče nejen o rizikovou skupinu seniorů, ale i o děti, které nemohou být s rodiči.

Nepochybuji, že lidstvo, i naše země nad koronavirem nakonec zvítězí. Zda se však poučí tak, aby až přijde skutečně mocný protivník, přežilo, to se teprve uvidí…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama