Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2020 11:13:39

„Vláda realizuje totalitní opatření, zavřela hranice,……

„Vláda realizuje totalitní opatření, zavřela hranice,……

….zavřela hospody a restaurace, které zkrachují a nutí nás zůstat doma.“ Takové posty vidím na sociálních sítích, posty o tom, že opatření Vlády proti koronaviru, je nová totalita. Ta se už ale zavádí dlouho, jinak a je ordinovaná Bruselem.

 

Ode dneška jsou zavřené restaurace a většina obchodů, s výjimkou potravin, lékáren atd. Hranice jsou od pondělí uzavřené zcela. Mnoho firem, závislých na osobním kontaktu s lidmi, které musely zavřít provozovny, se dostalo do ekonomických potíží, některé nepřežijí. Na prvním místě reataurace, Pozvolný propad ekonomiky se dramaticky zrychlí, někteří lidé začnou přicházet o práci, některé firmy krachovat. K tomu dojde, nikoli díky opatřením vlády, ale díky epidemii, kterou Vláda musí řešit. Bylo by fajn, aby si ti, co dnes křičí uvědomili, že pokud by stávající opatření nebyla zavedena, byl by nakonec kolaps několikanásobně vyšší. Brusel nám nijak nepomohl, musíme si poradit sami.

Je třeba vnímat fakt, že v zemích, kterým se podařilo docílit útlumu nárůstu a šíření viru, se to podařilo jen díky opatřením obdobným těm, které zavedla Vláda. Osobně je mi absolutně jedno, že Ursula von der Leyenová považuje uzavírání hranic, ke kterému v rámci prevence šíření koronaviru přistoupila i Česká vláda, za narušení života lidí a přeshraničního obchodu. Je mi zcela jedno, že si pan Telička stěžuje na nemožnost cestovat do „bezrizikových“ zemí. Ony nějaké jsou? Brusel nezvládá nic, nezvládá situaci na hranicích Řecka s Tureckem, nezvládá koronavir, nezvládá nastupující ekonomickou krizi a svým diletantstvím žene Evropu ke krizi a kolapsu. Tisk dalších nekrytých miliard Eur nic nevyřeší.

Je to snad poprvé, co s opatřením současné Vlády souhlasím. Nedává nám žádnou jistotu, že se situace zvládne, ale dává nám reálnou šanci na to ji zvládnout. Pokud by u nás díky absenci opatření, které Vláda zavedla a nezodpovědnosti lidí počet nakažených lidí prudce stoupal, nebylo by schopno naše zdravotnictví situaci kapacitně zvládnout. Situace v jiných zemích ukazuje, že kolem 20% nakažených potřebuje hospitalizaci, z toho 5% JIP. Z nich 1 – 2% potřebují připojení na ekmo, které již ale nic neléčí, jen nahrazuje funkci srdce a plic, vysává z těla krev a vrací ji okysličenou do organismu. Jde ale jen o prodloužení času, kdy dojde k úmrtí. Přístrojů ekmo velmi málo.

Úmrtnost v Itálii se pohybuje kolem 5%. Lidé umírají sami, bez možnosti rozloučit se s rodinou. Italské nemocnice žádají o Ipady, aby se umírající mohli rozloučit alespoň prostřednictvím videohovoru. Pokud se nechceme dostat do stejné situace, v jaké je dnes Itálie, nebo Španělsko, musíme respektovat opatření Vlády a dodržovat sociální zdrženlivost. V kontaktech s ostatními pomohou telefony, videohovory, sociální sítě. Je třeba aby i ti, co chodí do práce, ve volnu zůstali doma.  Je třeba v maximální možné míře omezit pohyb mezi lidmi. Rád bych, aby se ti, co dnes kritizují Vládu podívali na tyto grafy – to není fikce, to jsou fakta:

Ano, už nic nebude jako dřív, i pokud situaci zvládneme. Pokud bychom ji ale nezvládli, bylo by mnohem, mnohem hůř. Mnozí z nás na situaci ekonomicky určitým způsobem doplatí, ale na rovinu – je třeba přežít, je třeba vlastní odpovědností přispět k omezení šíření viru. Takže prosím, zapomeňme v tuto chvíli na stranické sympatie či antipatie, na kritiku Vlády za každou cenu. Respektujme opatření Vlády ke koronaviru. Přestaňme konečně situaci zlehčovat a myslet si, že jde jen o nějakou chřipku. Nepodléhejme panice vykupováním obchodů, buďme soudní a odpovědní jak k sobě, tak ke druhým.

Michal Malý

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama