Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2020 13:38:00

Ministerstvo podpořilo jen návrhy, které nepovedou ke snížení kolektivní imunity

Ministerstvo podpořilo jen návrhy, které nepovedou ke snížení kolektivní imunity

Projev na 17. schůzi Senátu 18. března 2019 k zákonu o ochraně veřejného zdraví

 Děkuji za slovo, vážený pane předsedo, opět vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dámy a pánové.

Dovolte mi, abych tedy krátce uvedl návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která byla jako tisk č. 530 schválena Poslaneckou sněmovnou a postoupena k projednání Senátu. Hlavním důvodem předložení návrhu zákona je potřeba adaptace dvou unijních nařízení týkajících se úředních kontrol a také poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení o úředních kontrolách jako celek nabylo účinnosti 14. prosince 2019. To znamená, český právní řád je nutné adaptovat v co nejkratší době právě na ty předpisy EU. V souvislosti s implementací uvedených nařízení se zakotvují některé nové, zejména oznamovací povinnosti pro osoby dovážející nebo vyrábějící materiály a předměty určené pro styk s potravinami. A dále pak také některé nové kompetence pro ministerstvo zdravotnictví.

Nad rámec implementace byla v zákoně o ochraně veřejného zdraví a v zákoně o specifických zdravotních službách identifikována a upravena ustanovení týkající se státního zdravotního dozoru v oblasti ochrany veřejného zdraví, jejíž aplikace v praxi byla zhodnocena jako problematická. V oblasti ochrany zdraví při práci dochází k úpravám, jejichž cílem je především snížení administrativní a ekonomické zátěže podnikatelským subjektům, zakotvuje se například možnost předložit v rámci kategorizace práce pro faktury fyziologie práce u prací, které jsou nerizikové. Odborné hodnocení provedené autorizovanou, nebo akreditovanou osobou místo nákladného měření. Dále se odstraňuje duplicitní a časově náročný postup vypracování a projednání textu písemných pravidel o bezpečnosti, ochraně zajišťující zdraví a ochraně životního prostředí.

Současně jsou navrhovány změny navazující na probíhající legislativní úpravy pro oblast ochrany zdraví zaměstnanců, a to zejména při práci s chemickými látkami a směsmi, a to jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Součástí navrhované právní úpravy je související změna zákona o ochraně spotřebitele a také o specifických zdravotních službách. Vládní návrh zákona byl zejména implementační novelou, která nepřinášela zásadní nová věcná řešení upravované problematiky. Při projednávání vládního návrhu zákona v Poslanecké sněmovně byla však jako ostatně vždy při projednávání tohoto zákona diskutována nejvíce otázka povinného očkování a jeho uvádění v posudcích poskytovatelů zdravotních služeb. Ministerstvo zdravotnictví podpořilo pouze ty pozměňovací návrhy, které nepovedou ke snížení kolektivní imunity, jejíž zachování je nezbytným předpokladem zamezení vzniku a šíření závažných infekčních nemocí v populaci.

V rámci projednávání návrhu v Poslanecké sněmovně byl vládní návrh rozšířen o novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která doplňuje úhradu očkovacích látek proti invazivním meningokokovým infekcím pro děti. Dalším pozměňovacím návrhem byly do zákona doplněny kvalifikační požadavky na funkci hlavního hygienika a podmínky pro výkon činnosti lékařů krajských hygienických stanic. Na půdě Senátu návrh zákona projednal výbor pro zdravotnictví a sociální politiku a doporučil je vrátit k projednání Poslanecké sněmovně, a to se změnou podmínky pro přijetí dítěte do předškolního zařízení. Podmínkou by podle tohoto návrhu nebylo podrobení se pravidelnému očkování proti virové hepatitidě B. Tento pozměňovací návrh mohu podpořit.

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, předložený návrh tedy uvádí český právní řád do souladu s unijní úpravou, což je nutné s ohledem na naše závazky vyplývající z členství v Evropské unii. A v tuto chvíli tedy vás žádám o jeho podporu, děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama