Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2012 12:41:04

Euro prodat či koupit

Euro prodat či koupit

Co udělat pro to, aby finanční trhy neškodily české ekonomice.

Euro prodat či koupit

        Investiční poradci a investiční bankéři dávají různé rady. A je také dobré vědět, že ty nejhorší jsou pochopitelně ty zadarmo, co se objevují v médiích. Slouží podstatě jen pro PR firem co je vydávají: mají nalákat skutečné klienty, aby si koupili detailní rady, které jim přesně řeknou co a jak, kdy a kde koupit či prodat. Dělají to samozřejmě i firmy, které bez státní pomoci by nebyly a teď moudře poučují státy, které i díky jejich záchraně jsou na tom fiskálně špatně.

        To ale není ten největší problém. Tím jsou velmi volatilní, česky těkavé a těžko předvídatelné kursy světových měn. Jejich závislost na fundamentálním výkonu té které ekonomiky je bohužel krátkodobě nulová, střednědobě slabá a dlouhodobě nejistá.

        Pěkně je to vidět na kursu koruny a eura. Ten může a bude skákat sem a tam. Stačí, když investoři jednou řeknou, že ČR je „save heaven“, tedy bezpečný přístav a začnou masově nakupovat české koruny za eura a dolary. Kurs koruny pak začne rychle posilovat, aniž se změní o milimetr výkon české ekonomiky. Vzápětí nastane nějaký menší problém na českých exportních trzích, v tom okamžiku ČR přestane být „save heaven“. Když k tomu pak investiční poradci přidají „starou“ informaci o systémových problémech české ekonomiky jako jsou špatně fungující instituce či korupce, tak se může kurs koruny vůči euru dramaticky propadnout. A to násobně více, než je v tomto případně původní impuls z reálné ekonomiky.

        Výše popsané výkyvy jsou výborný zdrojem výdělku pro spekulanty a velkým problémem pro české firmy i občany. Jednou z velkých výzev před námi, je co udělat pro to, aby kurs koruny na jedné straně dával do české ekonomiky věrohodné signály a zároveň svoji těkavostí ji nepoškozoval. Vstup do eurozóny, pokud přežije v dostatečně velkém rozsahu, by tento problém řešil. Pohnout s velkou lodí jako je euro je pro spekulanty daleko těžší, než pohnout s českou korunou. A uvnitř měnové unie problém neexistuje vůbec.

        Zbývá jen doufat, že eurozóna své problémy vyřeší uspokojivým problémem a že v budoucnu bude vůbec kam vstupovat.

Jan Mládek

 stínový ministr financí ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama