prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2020 15:00:00

Projekt Hodinový vnuk koronavirus nezastavil

Projekt Hodinový vnuk koronavirus nezastavil

Středoškoláci, kteří se rozhodli být „Hodinovými vnuky“, jsou se seniory v kontaktu i během zákazu návštěv.

 Do domovů seniorů za nimi sice nemohou, ale babičkám a dědečkům posílají zábavné kvízy. Nezahálejí ani senioři, členové Klubu ponožka začali šít bavlněné roušky.

„Doba je napjatá, je to logické. Lidé se obávají o své zdraví a zdraví svých blízkých. Nevíme, kdy se naše životy vrátí do normálu. Jediné, co můžeme dělat, je snažit se spolupracovat, respektovat nastavená pravidla a místo stresu se soustředit na příjemnější věci. Děkuji proto všem Hodinovým vnukům, že se snaží seniorům nabídnout rozptýlení a potěšit je tím, že na ně myslí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Hodinový vnuk je projekt Spolku Počteníčko, který cílí na mezigenerační spolupráci a společenskou odpovědnost. „Současná epidemiologická situace zasáhla také náš projekt Hodinový vnuk. Středoškoláci ale na své starší přátele nezapomínají a místo povídání, hraní her, čtení nebo procházek pro ně vymýšlejí a tvoří vědomostní kvízy. Osobní kontakt sice kvíz nenahradí, ale může přinést seniorům zábavu,“ řekl předseda Spolku Počteníčko Ivan Sekanina s tím, že Spolek Počteníčko bude kvízy pravidelně zdarma posílat po celou dobu zákazu návštěv. Těšit se mohou senioři z domovů v celém Moravskoslezském kraji, ale i v dalších regionech, kde Hodinoví vnuci fungují.

Kvízy sestavují studenti na témata, která jsou lidem v domovech blízká, například se týkají herců a umělců doby jejich mládí. Spolek Počteníčko pošle elektronickou poštou do domovů kromě kvízů i křížovky a osmisměrky, které senioři velmi rádi luští. Personál domovů je pak rozmnoží a rozdá zájemcům.

Dalším projektem spolku Počteníčko je také Klub ponožka, při kterém seniorky pletou ponožky pro klienty domovů seniorů. „Přechod od pletení ponožek na šití roušek byl logický. Na naši výzvu okamžitě zareagoval Seniorklub Bohumín, jehož členky se do šití daly s nadšením,“ řekl Ivan Sekanina a poděkoval Spolku Maryška za poskytnutý materiál. K šití roušek se připojily čtecí babičky z Ostravy, senioři z Bruntálu, ale i středoškoláci. „Například Hodinová vnučka Gabriela Grillová z Orlové dříve seniorům šila pro radost bavlněná srdíčka, teď dělá roušky, které budou chránit jejich zdraví. Roušky, které nashromáždíme, zatím jich máme dvě stovky, pošleme do domovů seniorů nebo tam, kde to bude potřeba,“ uzavřel Ivan Sekanina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama