Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2020 6:34:00

Celé sektory ekonomiky se z tohoto otřesu budou vzpamatovávat řadu let

Celé sektory ekonomiky se z tohoto otřesu budou vzpamatovávat řadu let

Komentář na facebookovém profilu k ekonomickým důsledkům pandemie.

Test nápadů Klause mladšího se přiblížil: čínská epidemie nás ještě bude dlouho sužovat, ale už se rojí prognózy, co to udělá s naší a světovou ekonomikou, jak hluboké budou propady, kolik firem zkrachuje, kolik bude nezaměstnaných. Vzpomněl jsem si na výrok Klause mladšího, patologického odpůrce Evropské unie, že "z Evropské unie by se nám vyplatilo vystoupit, i kdyby jsme měli o třetinu zchudnout". Pamatujete?

Ministerstvo financí dnes přišlo s odhadem propadu na letošní rok 5.1%. Klaus otec minulý týden šermoval s intervalem 10-15%, tento týden navýšil na 15-20%. Osobně bych si tipnul, že letos se s HDP propadneme oproti loňskému roku o 7-8%. Ale skutečně jen tipnul. Záleží na tom, jak dlouho a v jakém rozsahu bude česká i světová ekonomika "vypnuta", jak odvážná a promyšlená bude mise české vlády na podporu malých a středních firem a hlavně, jak se bude chovat svět. Dovedete si vůbec představit důsledky sešupu ekonomiky o třetinu? Já ano, Klaus mladší zjevně ani náhodou.

Je jasné, že celé sektory ekonomiky se z tohoto otřesu budou vzpamatovávat řadu let. Nikdy od našeho vstupu do Evropské unie ji nebudeme potřebovat tolik, jako v následujících měsících a letech. Ve skoro 100% se bude psát o tom, kolik desítek miliard nám EU pošle na sanaci krize. Asi jen zlomek pozornosti bude věnován tomu hlavnímu - jednotnému evropskému trhu. Naše angažmá na něm totiž rozhodne, jak dlouho se z ekonomického propadu budeme vyhrabávat na alespoň současnou úroveň. Jestli se Unie bude potácet v krizi, tak Česká republika z toho dostane rovnou motolici. Na evropské trhy, nebo přes ně, jde 85% naší produkce. Každý politik má právo blábolit téměř cokoli. Poctivé by bylo občanům říci, na kolik by realizace takových blábolů přišla jejich peněženky a nejen peněženky. Jak se hledají a dobývají velké alternativní trhy mimo EU samostatně v aranžmá ČR názorně předvedl prezident Zeman - nic, jen následné politické ingerence Číny do našich záležitostí, vzpupnost a neomalený diktát velkých. Tím vůbec netvrdím, že EU je ideální.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama