MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2020 21:11:00

Je potřeba, aby pomoc ze strany státu byla komplexní

Je potřeba, aby pomoc ze strany státu byla komplexní

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k úpravám v oblasti pojistného na sociální zabezpečení

 Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, milé kolegyně, kolegové,

dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem poslaneckého klubu KDU-ČSL ke sněmovnímu tisku 787. Poslanecký klub KDU-ČSL tento vládní návrh podpoří, což jsme už avizovali ráno na tiskové konferenci i na výboru pro sociální politiku. My velmi intenzivně a citlivě vnímáme současnou napjatou situaci malých a středních podnikatelů a evidujeme obavy osob samostatně výdělečně činných směrem do budoucích týdnů a měsíců. A také cítíme, že je role OSVČ pro naši zemi v řadě ohledů zásadní a nejde jenom o ekonomickou stránku, ale jde i o to, že bez činnosti osob samostatně výdělečně činných si nedokážeme řadu věcí představit. Nejde jenom o některé služby, ale jde i o produkci některých výrobků, které jinak nejsme schopni zajistit. A pokud dojde ke kolapsu některých malých a středních podnikatelů, tak to samozřejmě bude mít nemalý vliv i na sociální stránku, to znamená projeví se to negativně v oblasti zaměstnanosti se všemi dopady, které to může mít. Proto vnímáme pomoc této skupině osob stejně důležitou jako pomoc zaměstnavatelům i větším firmám. Je potřeba, aby pomoc ze strany státu šla ruku v ruce.

Jsem přesvědčený, že je potřeba, abychom v tuto chvíli krok za krokem nabízeli pomoc všem zmíněným skupinám a aby ta pomoc ze strany státu byla komplexní. Chci v tomto směru vyzvat vládu, a to tady možná dneska ještě nezaznělo, ale myslím si, že to s tím velmi úzce souvisí, že tím, co můžeme v tuto chvíli udělat, to, co může v tuto chvíli udělat vláda, je podpora českých firem. My tady dennodenně řešíme v nemocnicích i v dalších zdravotnických zařízeních, ale i v dalších segmentech kritické infrastruktury nedostatek ochranných pomůcek. A já bych chtěl vyzvat vládu, aby v prvé řadě oslovila české firmy, které se nabízejí a nabízejí se s tím, že jsou schopny vyrobit dezinfekce, že jsou schopny vyrobit roušky, že jsou schopny vyrobit ochranné obleky a některé z nich i ony tolik potřebné respirátory, po kterých je největší hlad. A ten dopad bude dvojí. Za prvé dokážeme být v tomto směru soběstační a je potřeba si říci, že pandemie koronaviru neskončí během dvou, tří týdnů. My nevíme, jakým způsobem se situace bude vyvíjet v akutní fázi, ale také nevíme, jak se bude vyvíjet epidemiologická situace i v těch dalších měsících. Proto spoléhat se jenom na dovoz vidím v tuto chvíli jako chybu. A proto chci vládu znovu vyzvat k tomu: oslovte české firmy, máte na to možnost a dokonce se firmy nabízejí samy. A skutečně ten efekt bude dvojí. Budeme mít více ochranných pomůcek a podpoříme přímo české firmy, podpoříme zaměstnanost a dáme těmto firmám alespoň punc určité stability v této velmi nejisté době.

Takže ještě jednou shrnu za klub KDU-ČSL. My tuto novelu podpoříme, ale zároveň je zde apel směrem k vládě, aby se zamýšlela nad dalšími sociálními dopady nejenom ke skupině OSVČ, ale i k dalším subjektům a k dalším skupinám obyvatel. Je to velmi důležité, je potřeba, aby vláda podporovala rodiny, aby vláda podporovala malé a střední firmy, aby vláda podporovala zaměstnance i velké zaměstnavatele.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama