Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2020 0:07:00

Navrhuji posílit rozpočtovou rezervu ještě o 25 miliard

Navrhuji posílit rozpočtovou rezervu ještě o 25 miliard

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k návrhu zákona o státním rozpočtu

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

můžeme se bavit o tom, jestli je ten odhad realistický. To je extrémně obtížné posoudit v tuto chvíli, protože stejně nevíme, jak dlouho ta krizová situace potrvá. Někdo může zázračně najít lék, nebo se může zlepšit počasí a virus to nepřežije, anebo naopak se s námi ta situace potáhne velice dlouho, což v tuhle chvíli je velice obtížné předvídat. Z toho důvodu za mě zásadní parametry jsou ty, co nově vládě ten návrh umožňuje. Ten návrh zásadně posiluje vládní rozpočtovou rezervu, to znamená kapitolu, která může sloužit jako zdroj pro ta rychlá opatření pomoci ekonomice, firmám a živnostníkům a dalším, a dále posiluje možnosti státních záruk u společnosti EGAP, aby bylo možné ručit za úvěry. To je určitě rozumné.

Já předkládám jeden pozměňovací návrh, a to návrh, který se snaží upřít pozornost vlády na oblast, na kterou podle mě trochu pozapomíná, a to jsou ty nejohroženější skupiny, skupiny, které jsou nejvíce ohrožené touto krizí. Koho mám na mysli? Zaprvé živnostníky a podnikatele, především ty malé, kteří museli buď v důsledku kolapsu poptávky nebo v důsledku vládních nařízení přestat podnikat a vlastně nemají teď příjem, ať už se jedná o malé živnostníky v oblasti cestovního ruchu, nebo třeba provozovatele restaurací, především ti, kteří nemají zaměstnance, tak v tuto chvíli nedostávají žádné kompenzace s výjimkou toho, že jim odpustíme platbu sociálního a zdravotního pojištění. Tak tohle je jedna velká skupina. Ale další skupiny - lidi na dohodě o provedení práce, nebo na dohodě o pracovní činnosti, lidé v exekucích, lidé, kteří dostali výpověď ve zkušební době, typicky v důsledku té krize bylo nejsnadnější zbavit se zaměstnanců, kteří jsou ještě ve zkušební době. Velké téma velmi brzy může být otázka zahraničních pracovníků najímaných přes agentury, kteří teď masově dostávají výpovědi, a bude potřeba financovat pro ně návrat do vlasti, případně nějaké základní zajištění ubytování a potravin. Těch skupin je celá řada. A zatím jsme neslyšeli o vládních opatřeních, která by směřovala nějakou cílenou pomoc těmto skupinám.

Z toho důvodu navrhuji posílit rozpočtovou rezervu o 25 miliard ještě navíc právě za účelem toho, abychom zajistili základní životní potřeby těchto obyvatel, takže posílit fungování malých živnostníků a těch nejohroženějších skupin lidí, kteří byli chudí už před touhle krizí a teď hrozí, že spadnou úplně na dno a bude extrémně drahé je pak vracet zpátky do normálního fungování. Tady si myslím, že je potřeba zaměřit pozornost, ještě posílit ty finance, protože v důsledku toho v dlouhém horizontu ušetříme peníze, a je potřeba to udělat co nejrychleji, protože za dva tři měsíce řada malých firem už vůbec nebude existovat.

Díky za podporu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama