Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2020 20:34:00

Je nutné počítat s dopady do systému veřejného zdravotního pojištění

Je nutné počítat s dopady do systému veřejného zdravotního pojištění

Projev na 18. schůzi Senátu dne 25. 3. 2020 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi, abych představil vládní návrh novely zákona o pojistném na veřejném zdravotním pojištění, jehož cílem je za současné situace ulevit z některých povinností plátcům pojistného, zejména potom OSVČ, které čelí v důsledku omezujících opatření přijímaných v této době státem výpadkům v příjmech a tím mnohdy až existenčním obtížím.

Hlavním opatřením obsaženým v návrhu je zproštění OSVČ povinnosti platit pojistné po období šesti měsíců, od března do srpna letošního roku. OSVČ, jejíž měsíční záloha na pojistné nedosahuje odpovídající výše pojistného vyměřeného z minimálního vyměřovacího základu tak nebude v tomto období nic platit. OSVČ s vyššími zálohami na pojistné potom mají možnost odložení splátek záloh až do příštího dubna, kdy jsou tyto osoby povinny podávat přehled o svých příjmech a výdajích, na jehož základě je jim dopočítáno skutečné pojistné.

Co se týká dalších nástrojů na podporu OSVČ, navrhujeme, aby tyto osoby mohly i v návaznosti na opatření dalších resortů podávat své přehledy o příjmech a výdajích za rok 2019 až do 3. srpna letošního roku. Pro všechny plátce pojistného pak navrhujeme, aby byli osvobozeni od platby penále, pokud by v období, které je provázeno přísnými opatřeními na ochranu veřejného zdraví včetně uzavření řady provozoven nezaplatili včas pojistné. Případné penále za nezaplacené pojistné nebo jeho zálohy se za období března až srpna tohoto roku začne počítat až od konce září, kdy pevně věříme, že již budou dosud přijatá opatření dostatečně zmírněna, aby pro dotčené plátce nebyl problém opět fungovat bez větších omezení.

Je samozřejmě nutné počítat s určitými dopady do systému veřejného zdravotního pojištění. Podle hrubých odhadů, kdy prozatím ještě nelze zcela přesně predikovat skutečné dopady současné situace, lze očekávat, že systém veřejného zdravotního pojištění může v letošním roce tím, že bude OSVČ odpuštěna platba záloh na pojistné za půl roku, přijít až o 8,5 mld. Kč. Zároveň je však nutné zdůraznit, že díky tomu, že se nám podařilo udržet určité rezervy v systému a nepodlehli jsme tlaku, který byl v minulém roce na rozpuštění veškerých rezerv, tak aktuálně stav na účtech zdravotních pojišťoven je poměrně dobrý. Za únor 62 mld. Kč, které jsou na účtech, takže v tomto směru máme určitý polštář, ze kterého můžeme v tomto směru v tomto roce vycházet.

Vážený pane předsedo, předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Řešení současné krizové situace vyžaduje realizaci mnoha opatření a omezení, která dopadají na životy nás všech a je proto nanejvýš žádoucí podpořit dílčími kroky alespoň ty osoby, které jsou v této situaci z finančního hlediska nejvíce ohroženy. Úlevy pro OSVČ, jakož také pro další plátce pojistného, mezi ně rozhodně patří, a proto vás žádám o podporu předloženého návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama