Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2020 12:31:00

Při uvolňování restrikcí navrhujeme rychle otevřít farmářské trhy

Při uvolňování restrikcí navrhujeme rychle otevřít farmářské trhy

Lidovci chtějí prodloužit stav nouze o 14 dní, řekl to na tiskovém brífinku předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, podle kterého je to logická varianta vzhledem k tomu, že 21. dubna má řádně jednat Poslanecká sněmovna.

 „Pokud by epidemiologická situace nebyla dobrá, tak můžeme rozhodnout na schůzi o dalším prodloužení,“ uvedl šéf KDU-ČSL.

KDU-ČSL žádá vládu, aby začala připravovat uvolnění některých restriktivních opatření. „Vnímáme podněty od spousty živnostníků a firem, že je současná situace ohrožuje čím dál víc. Pokud se ta situace nebude zhoršovat, tak bychom po Velikonocích mohli přistoupit k rozvolnění některých restriktivních podmínek, “ řekl Jurečka s tím, že by se ale měly dodržovat bezpečnostní opatření, kdy by lidé měli stále nosit roušky. Předseda lidovců navrhuje rozvolnit podmínky pro farmářské trhy, které v současnosti nemohou provozovat svou činnost. „Dostávám velké množství podnětů od farmářů, kteří mají velkou část příjmů závislých jenom z prodeje svých produktů na farmářských trzích."

Lidovci chtějí v úterý jednat ve Sněmovně o situaci v sociálních službách. Při schvalování rozpočtu na konci roku upozorňovali poskytovatelé těchto služeb, že jim chybí na další rok kolem sedmi miliard korun. „V těchto dnech navíc nakupují poskytovatelé ochranné prostředky a neví, jestli jim tyto částky někdo proplatí,“ zmínil na tiskovém brífinku Jurečka, který tento týden napsal premiérovi Andreji Babišovi otevřený dopis, aby kritickou situaci začal urychleně řešit.

Podpora českých firem a živnostníků

KDU-ČSL chce také jednat o větší podpoře českých firem, které vyrábí zdravotnické pomůcky. „Tyto firmy potřebují nejenom větší odbyt, ale také větší pomoc od státu v rámci úvěrů, aby mohly svou výrobu ještě rozšířit,“ řekl Jurečka. Šéf lidovců trvá také na upravení parametrů podpory pro živnostníky. „Ty parametry, které vláda nastavila, nedávají smysl. Chceme, aby byly jednoduché, férové,“ dodal s tím, že lidovci připravují pozměňovací návrhy, které chtějí projednat příští týden ve Sněmovně.

Jurečka upozornil také na nepochopitelnou úrokovou sazbu devíti procent v případě, že někdo využije možnosti odložit splatnost úvěru o tři nebo šest měsíců. „Měly by platit ty podmínky, které mají věřitelé sjednané na ty dané sazby. Nevidíme důvod, když má někdo sjednanou úrokovou sazbu na tři procenta, aby teď měl devět procent.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama