Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2012 20:02:00

O působení Stráského na Šumavě

O působení Stráského na Šumavě

V únoru uplyne rok od chvíle, kdy ředitel Jan Stráský převzal zodpovědnost za vývoj na Šumavě.

Připomeňme si, že nastupoval za situace, kdy se vztahy mezi parkem na straně jedné a obcemi, krajem a politiky na straně druhé daly nazvat zákopovou válkou. 
Bez ohledu na mínění veřejnosti bývalé vedení NPŠ podporovalo šíření kůrovcové kalamity a vznik holin jako základ nové formy ochrany přírody, bezzásahovosti či divočiny. Jmenování dr. Stráského také provázela masivní negativní kampaň Hnutí Duha a některých aktivistických vědců, kteří ho obviňovali, že chce na Šumavě těžit dřevo či zničit šumavskou přírodu chemií.    Kůrovcová kalamita v NPŠ při nástupu ředitele Stráského byla faktem, který nezastíralo ani minulé vedení. To však tvrdilo, že kůrovec je lékař lesa, a že po uschnutí si les pomůže sám. Okamžitě po svém nástupu si dr. Stráský nechal zpracovat skupinou odborníků krizový plán boje proti kůrovci a začal jej plnit. Kůrovcová kalamita, která způsobila masivní úbytek stromového patra a zánik biotopu mnoha rostlin a živočichů, začala ohrožovat samu podstatu ochrany přírody, pro kterou byl národní park vyhlášen. Souše a holiny způsobené kůrovcem jsou dnes na 14 tisících hektarech NPŠ a představují přes 20 procent rozlohy parku!    Marné protesty    Hnutí Duha a spříznění aktivističtí vědci se loni v létě pokusili zabránit protikůrovcovému plánu mediální akcí Na Ztraceném, kdy vlastními těly bránili stromy před pokácením. Všechny stromy, k nimž se aktivisté poutali, byly již stejně mrtvé a šlo pouze o to, aby kůrovec, který se v nich namnožil, nezničil okolní les. Celý národ sledoval, jak aktivisty nejprve vyhnali obyvatelé Modravy, pak jim blokádu zakázal soud a poté je vynesla policie. Svého hlavního cíle, odvolání dr. Stráského, nedosáhli, a ten mohl ve svém působení pokračovat.    Po roce působení dr. Stráského je prokazatelné, že těžil o sto tisíc m3 dřeva méně, než se těžilo předchozí rok. Je také prokazatelné, že použil méně chemie a pouze na poloviční ploše než předchozí, samo sebe nazývající ekologické, vedení parku. Dr. Stráský také nastolil dobrou komunikaci s obcemi a vzájemně respektovaný vztah s oběma hejtmany. Vyšlo najevo, že bývalá vědecká rada NPŠ tiše tolerovala jak masivní těžby, tak vznik rozsáhlých holin i používání chemie. Žádná obvinění, která proti němu vznášeli lidé z Hnutí Duha a aktivističtí vědci, se neprokázala, naopak.    Při příležitosti ročního působení dr. Stráského ve funkci ředitele je potřeba říci, že se choval více ekologicky než jeho předchůdce. Myslíte však, že se mu někteří aktivisté za svá nařčení omluví?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama