Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2020 7:29:23

Kultura rány dostává

Kultura rány dostává

Pandemie koronaviru rozdává rány všude kolem sebe. Dopadá nejen na naše zdraví, omezuje nutně naše práva a svobody, ale má i ekonomické důsledky.

Pandemie koronaviru rozdává rány všude kolem sebe. Dopadá nejen na naše zdraví, omezuje nutně naše práva a svobody, ale má i ekonomické důsledky. A to i v kultuře. Výpadky v oblasti kultury, tedy bez kin, za jeden měsíc činí dle analýz až 2 mld. Kč.

Vláda schválila na podporu kultury nejprve 300 mil. Kč, pak dalších 1,07 mld. Kč. Slyšíme spoustu kritiky, že je to málo a špatně, nejvýrazněji asi od pánů Hrušínského a Lichtenberga, ale slyšíme i hlasy, že to ani není třeba.

Mnohé „kavárníky“ by lopata jistě kulturně obohatila, ale kultura nejsou jen celebrity či privilegovaní a prosazovaní umělci, které 25 tis. Kč od státu skutečně nevytrhne, ale i knihovnice, tanečnice, regionální muzikanti, zpěváci a jejich kapely, tvůrci tradiční lidové kultury, herci, literáti, vydavatelé, zvukaři, technici a další pracovníci, ve značné míře s vysoce podprůměrnými příjmy.

Jsou to i celé rodiny s dětmi, které jsou odkázány na nepravidelný příjem, ať již jsou na dnes hliněných vlastních nohách nebo v řadě institucí pod různými typy smluv nezaručujícím jim takové jistoty jako zaměstnancům na klasický pracovní úvazek. Že jsou mnozí dlouhodobě pod tlakem a musí „výt s vlky“ nebo alespoň „držet hubu a krok“, o tom by mohla řada z nich vyprávět, a to nemusí patřit jen k alternativní kritické scéně.

Lepší situaci mají zdánlivě lidé v příspěvkových organizacích krajů, měst a obcí, i když i nad nimi může zřejmě viset Damoklův meč – i tam totiž chybějí příjmy, které doplňovaly rozpočty a bude na zřizovatelích, kde při očekávaném propadu ekonomiky budou škrtat nejdříve.

Řada z nich dělá kulturu od srdce, jako poslání, ne jako povolání. Mnoho z nich si přivydělává i běžnou prací a mnozí v čase krize jsou i v předních řadách bojovníků proti koronaviru – šijí roušky, hrají online pro seniory, pomáhají druhým. I to je kultura, naše národní kultura, kultura mezilidských vztahů. I to je ta kultura, která nás odlišuje „od říše zvířat“ a která nám dává nadějnou budoucnost… 

Koronakrize obnažila některé základní problémy kultury – dlouhodobé podfinancování kultury, které i se schválenými injekcemi nedosahuje 1% státního rozpočtu (bez výdajů na církve), chybějící koncepční systém podpory kultury - nejisté a selektivní grantové možnosti nejsou dlouhodobé pravidelné financování - i třeba minimální provázanost s vzdělávacím systémem.

Kultura nás utváří, obohacuje, posouvá. A to, jak bude podporována, i v časech krize, může rozhodnout, zda upadneme do barbarství nebo vstaneme z popela.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama