Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2020 18:20:00

Dnes potřebujeme schválit zákony v legislativní nouzi

Dnes potřebujeme schválit zákony v legislativní nouzi

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 k navrhovaným změnám programu schůze

 Členové vlády, kolegyně, kolegové,

zklamu pana poslance Miholu, nepodpořím ten bod, ani náš klub. Udělali jsme nějakou dohodu. My ji budeme držet. To je náš standardní postup. Když už ji uděláme, tak ji držíme. Může se stát, že neuděláme dohodu, pak si každý předkládá své vlastní cesty, to je naprosto legitimní. Tento bod i mnohé body, které zazněly, opravdu mohou být součástí informace vlády o rozvolňování restriktivních opatření, jak jsem ten bod nazval a byl jsem rád, že jsme se na grémiu shodli, že to budeme projednávat. Tady obecně vznikla taková víra, že doprovodným usnesením k zákonu něco vyřešíme. Tak se podívejte, jak dopadla doprovodná usnesení, která jsme historicky schválili. Úplně k ničemu.

Jestli dneska něco potřebujeme, tak potřebuje schválit zákony v legislativní nouzi. Potřebujeme si rozhodnout, zda je lepší senátní, nebo sněmovní verze. Teď nebudu říkat argumenty ve prospěch jedné nebo druhé, to si nechám na jednotlivé body. A pak jsou klíčové ty dva body, na kterých jsme se na grémiu naštěstí shodli, to znamená informace vlády a debata nás všech o postupném rozvolňování restriktivních kroků včetně zahraničních studentů, včetně pendlerů, včetně otvíracích dob atd., včetně režimu ve školách. To všechno se skrývá v tomto bodu. Budou tady přítomni ministři.

Nevidím žádný důvod teď zařadit bod pro ministra školství, který je omluven. Poslouchal jsem omluvy na dnešní den. Tak k čemu to bude, i kdyby ten bod prošel, když ministr školství je omluven. Tak buďme prosím rozumní a racionální. Projednejme to, co nesnese odkladu, včetně těch dvou bodů, kde si můžeme skutečně - a kde jinde než tady - ty problémy vyřešit.

Já podepisuji to, co říkal pan předseda Jurečka. Ty problémy jsou vážné. Ale myslím si, že v těch bodech, na kterých jsme se shodli na grémiu, je dostatek prostoru. A já podpořím to, co vlastně říkal, protože má naprostou pravdu. A ten pozměňovací návrh, který jsme tady prohlasovali u těch oesvéček, byl špatný. My jsme na to mnozí upozorňovali. Tak se k tomu vraťme, až na to přijde čas. A my jsme připraveni to řešit v rámci těch nových návrhů zákona, přivést takové návrhy zákona, abychom nejenom kritizovali vládu, to je špatně, ale abychom navrhli nám všem nějaké řešení, ať tu chybu opravíme.

Takže za nás - my budeme držet dohodu a budeme hlasovat pro ten gremiální návrh. U všech ostatních se zdržíme.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama